Amendaţi în februarie de Garda de Mediu cu 100.000 lei pentru munţii de deşeuri ridicaţi clandestin de-a lungul anilor în trei sate ale comunei, edilii din Batăr au stârnit şi curiozitatea reprezentantului din Oradea al instituţiei Avocatului Poporului, Daniela Mia Pantiş, care pe 19 februarie le-a cerut detalii despre cum gestionează problema gunoaielor.

Primarul Ioan Mughiuruş şi secretara Liliana Silaghi, care de peste 3 ani ocupă funcţia nelegal, au dat un răspuns după mai bine de o lună, pe 25 martie, motivând întârzierea prin "volumul mare de muncă" pe care îl au, bieţii de ei.

Textul musteşte de greşeli de gândire şi de scriere, cei doi semnatari arătând că "deşeurile au fost găsite abandonate fără acordul Autorităţii locale", care a plantat indicatoare cu avertismentul că depozitarea ilegală este pedepsită cu amendă (dar fără a preciza dacă o asemenea sancţiune a fost vreodată aplicată) şi că "se efectuează servicii de patrulare de către firma de pază autorizată" (tot fără a arăta dacă paznicii au prins vreodată un contravenient).

În încheiere, primarul şi secretara afirmă că Primăria Batăr "ca şi toate comunele din Bihor trec (sic!) printr-o perioadă tranzitorie (!)" şi "momentan referitor la deşeurile exemple moloz rezultat în urma reabilitării şi demolării construcţiilor, cauciucuri, mobilier vechi, crengi de pomi şi viţă de vie rezultate în urma tunderi cetăţeni nu au voie să de-a foc". O beţie de cuvinte prin care batăranul nr. 1 se chinuie să descrie, de fapt, propria incompetenţă...

Vezi scrisoarea mai jos, dar și în galeria foto!