Preşedintele AUR Bihor, Mihai Lasca, tocmai ales deputat în urma scrutinului de duminică şi însărcinat, teoretic, să facă legi bune, este o persoană care a încălcat legea, şi nu pe oricare, ci pe cea penală, fiind chiar şi condamnat pentru violenţă şi judecat pentru constituirea unui grup criminal organizat.  Portretul politicianului "patriot" care astă-vară organiza proteste anti-măşti la Oradea a fost prezentat deja şi de presa naţională.

Grup organizat

Ioan Mihai Lasca, liderul filialei Bihor a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), partid votat duminică de aproape 9% dintre bihorenii cu drept de vot, este judecat în două dosare penale, a scris luni g4media, într-unul fiind condamnat luna trecută la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru lovire, iar în altul, din 2019, fiind instituit un ordin de restricţie împotriva sa la cererea fostei iubite, care s-a plâns că a avut un comportament agresiv.

Potrivit publicaţiei citate, după ce în 2013 a şi fost arestat, Lasca a fost trimis în judecată de DIICOT în 2016, alături de alte 13 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulaţie de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că "începând cu anul 2012, membrii grupului infracţional au desfăşurat atât în România, cât şi în state ale UE, respectiv Cehia, Olanda şi Germania, activităţi de skimming (n.r. - montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a cardurilor folosite la ATM-uri), precum şi activităţi de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri de la societăţi comerciale prin folosirea de carduri contrafăcute".

Dosarul vizând gruparea a fost restituit la Parchet, apoi retrimis instanţei de judecată (Tribunalul Bihor), care a constatat legalitatea administrării probatoriului, dar inculpaţii au atacat decizia la Curtea de Apel Oradea, unde dosarul încă se află pe rol.

Lasca a declarat, însă, că a fost arestat "în baza unor acuzaţii mincinoase". "În cei şapte ani de când am fost arestat, dosarul a fost trimis de două-trei ori înapoi la Parchet şi în cazul meu s-au clasat acuzaţiile referitoare la ATM-uri. Au interpretat eronat nişte convorbiri telefonice şi acum mă acuză că am înlesnit trecerea frauduloasă a frontierei pentru nişte studenţi negri, lucru fals", a spus Lasca, citat de g4media.ro.

Condamnat pentru loviri

Într-un alt dosar penal, viitorul deputat a fost condamnat luna trecută la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru lovirea unui bărbat care avea o relaţie cu fosta sa iubită. De asemenea, el a fost obligat şi să presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, pe o perioadă de 120 de zile. Faţă de această sentinţă, Lasca a depus apel, iar acum susţine că nu l-ar fi urmărit în trafic pe iubitul fostei partenere şi nu l-a luat la bătaie după ce l-a blocat în mijlocul drumului, cum a dezvăluit BIHOREANUL, ci că a fost o victimă... politică.  "A fost o condamnare politică, mi-au dat pedeapsă că l-am urecheat puţin, este aberant", a spus Lascu pentru g4media.

Site-ul subliniază că la momentul la care judecătorii au stabilit că rechizitoriul din dosarul de constituire de grup infracţional era legal întocmit şi înainte de sentinţa din procesul de lovire, magistraţii au constatat că Lasca era recidivist, aşadar, mai are o condamnare penală în trecut.

Obosit după alegeri

În septembrie 2019, numele lui Lasca a apărut la instanţe şi în altă speţă: instituirea unui ordin de protecţie împotriva sa, la solicitarea unei foste iubite. Bărbatul a fost obligat la păstrarea unei distanţe minime de 200 metri, timp de o lună, faţă de femeie şi locul ei de muncă.

Deşi portalul instanţelor arată contrariul, el a spus pentru g4media că a obţinut anularea ordinului şi, în final, deşi reporterul a vrut să îi adreseze şi alte întrebări, a spus că este obosit, că nu a dormit toată noaptea şi i-a îndrumat pe jurnaliştii din Capitală spre purtătorul de cuvânt al partidului.

În vârstă de 40 de ani, Lasca a devenit notoriu în zona Bihorului în calitate de organizator de "proteste anti-măşti", la care a susţinut că "masca e toxică" şi "botniţe poartă doar câinii", "Covid e o înşelătorie mondială" şi că se oferă să stea într-un salon cu bolnavi.

Într-o postare din noiembrie de pe contul său de Facebook, Lasca scria că "Partidele politice aservite străinilor fac front comun în trădarea propriului popor, în vederea implementarii agendei sataniștilor globalişti".

Conform declaraţiei de avere semnate în calitate de candidat, şeful AUR Bihor este administratorul unei firme de protecţie şi pază.

Informaţia privind alegerea lui Mihai Lasca a fost preluată de mai multe publicaţii centrale, precum Libertatea, Ziare.com, Newsweek, dar şi de Digi24.ro.