Regulile Uniunii Europene ne obligă să reciclăm cel puțin jumătate dintre deșeurile pe care le generăm, procent care de anul viitor va urca la 55%, dar suntem departe de a îndeplini aceste cerințe.
În medie, în orașele și satele din Bihor, un sfert dintre gunoaie iau drumul reciclării, mult în comparație cu alte județe ale țării, dar puțin din perspectiva europeană.
„Nu avem nicio unitate administrativ teritorială din Bihor care să atingă ținta de 50%”, a declarat Monica Crișan (foto), comisar al Gărzii de Mediu, joi, în ședința Colegiului Prefectural, unde a prezentat un bilanț al activității instituției pentru anul 2024.
În medie, în cele 101 orașe și comune din Bihor, rata reciclării este de 25,52%, procent care situează Bihorul pe primele 3 locuri în țară.
Performere în Bihor sunt comunele Girișu de Criș (cu o rată de reciclare de 43%), Husasău de Tinca (42,45%) și Borș (40,04%), în timp ce cele mai puține gunoaie se reciclează în comunele Budureasa (9,47%) și Batăr (9,61%).
Conform datelor Gărzii de Mediu Bihor, în Oradea rata reciclării este de 26,84%.
Crișan a atras atenția că datele problemei se vor schimba din 2025, când ținta europeană va crește la 55%, ceea ce înseamnă că bihorenii vor avea și mai mult de recuperat.
Controale în tot județul
Pe de altă parte, comisarii de mediu au făcut controale, în anul 2024, în tot Bihorul, pentru a depista problemele din salubritate și au găsit mormane clandestine cu gunoaie aruncate ilegal, cu un volum de peste 500 mc, în 6 UAT-uri, un număr în scădere față de anii trecuți.
În total, în acest an, Garda de Mediu Bihor a făcut 2.084 de controale, dintre care cele mai multe răspunzând unor sesizări, și a dat 225 de amenzi în valoare totală de 3.911.000 lei. Printre acestea se numără și 21 de amenzi date pentru tot atâtea persoane prinse cu camerele de filmat în timp ce aruncau gunoaie în natură.
Citește raportul complet al Gărzii de Mediu Bihor: