Operaţiunea Jupiter, desfăşurată în Bihor sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a încheiat vineri, iar acţiunile întinse pe toată săptămâna au avut ca rezultat punerea sub învinuire a 23 de persoane fizice şi companii bănuite de fraude fiscale în valoare de peste 11 milioane de lei.

Acţiunea a început luni, după cum a relatat şi BIHOREANULcând 10 persoane au fost ridicate într-o anchetă ce priveşte o fraudă de 1,8 milioane lei cu bonuri fiscale măsluite în numele Gazprom. În următoarele zile, au avut loc descinderi la mafia deşeurilor, o reţea coordonată de un bihorean din Sânmartin, care a fraudat Fondul de Mediu cu 8,5 milioane, şi la un orădean care a vândut "la negru" electronice şi electrocasnice de peste 2,5 milioane de lei pe platforma OLX, pentru a fenta plata către stat a impozitelor şi a TVA  de aproximativ 500.000 de lei.

Anchetatorii au ajuns şi la o contabilă care coordona 16 firme de construcţii, profilate pe amenajarea unor terenuri de sport, şi care a derulat contracte publice, dar a omis să înregistreze venituri de 11,5 milioane lei, iar în final şi la patronul unei firme de mobilă din Beiuş, care şi-a lăsat angajaţii fără contribuţii la Pensii şi Sănătate, a înregistrat în evidențele contabile ale societății cheltuieli fictive de peste 240.000 lei şi a ascuns încasări de 1 milion de lei. 

În total, în perioada 21-25 octombrie 2024, anchetatorii au derulat 14 percheziţii domiciliare, 23 de firme şi persoane juridice au primit calitate de suspecţi. Trei persoane au fost şi reţinute pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor, iar doi bihoreni au devenit inculpaţi şi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru suspiciuni de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Fraudele au fost comise în domenii ca prestări servicii construcţii şi anenajări terenuri de sport, colectare deşeuri reciclabile, comerţ cu produse electronice, servicii de transport", spun anchetatorii.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în cele şapte dosare penale se ridică la 11,3 milioane lei, iar pentru a-i recupera, anchetatorii au reuşit să recupereze 940.000 lei, prin plăţi voluntare făcute de cei anchetaţi.

Pentru restul pagubei, s-au instituit măsuri asiguratorii pe case, terenuri, spaţii comerciale şi maşini de peste 13 milioane lei, mai spun procurorii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!