Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, amplasată în centrul Oradiei, chiar în faţa Primăriei, va fi reabilitată.

Lucrări de consolidare și reabilitare

Potrivit unui comunicat al municipalității, Parohia romano-catolică Oraşul Nou a cerut avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) pentru mai multe intervenţii la imobil.

"Lucrările vor consta în realizarea unor intervenţii pentru consolidarea şi confirmarea zidăriei clădirii, consolidarea şarpantei, reabilitarea finisajelor, tâmplăriilor, înlocuirea pardoselii, înlăturarea finisajelor necorespunzătoare şi aplicarea unor finisaje care să elimine fenomenul umezirii şi al igrasiei pereţilor, precum şi punerea în valoare a elementelor baroce ale mobilierului", se menţionează în comunicat.

CMUAT a avizat lucrările de reabilitare a lăcaşului de cult.

"Clădirea este considerată ca fiind una reprezentativă pentru arhitectura orădeană de secol XVII şi pentru imaginea centrului urban. Prin urmare, reabilitarea acesteia va face şi mai atractivă zona centrală, biserica fiind vizitată anual de numeroşi turişti. Punerea în valoare a clădirilor de cult va atrage cu siguranţă şi mai mulţi vizitatori, acestea fiind lăcaşuri vechi încărcate de istorie şi tradiţie", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Botezată după întemeietorul Oradiei

Biserica romano-catolică botezată după regele Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea, este o clădire mononavată, cu turn vestic, fiind imaginea arhitecturală a barocului provincial.

Conform comunicatului municipalităţii, biserica se compune dintr-o navă de plan dreptunghiular cu patru travei, un cor cu închidere poligonală, un turn aşezat în axul bisericii, pe faţada vestică şi o sacristie cu două săli alăturate, dintre care una în dreptul corului, iar cealaltă lângă treimea estică a laturii nordice a navei.

Conform comunicatorilor municipalităţii, CMUAT a solicitat detalii suplimentare cu privire la lucrările din zona trotuarului de protecţie, care la ora actuală face parte integrantă din pavimentul Pieţei Unirii.

Acest trotuar urmează să fie desfăcut şi reaşezat după efectuarea finisajelor specifice împotriva umezirii şi igrasiei. În acelaşi timp s-a acceptat ideea ca în timpul execuţiei să se facă un studiu de parament pentru stabilirea cu exactitate a culorii iniţiale. S-a avizat, în acelaşi timp, şi schimbarea învelitorii cu una de tablă zincată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!