În ciuda ecologiştilor, preşedintele Consiliului Judeţean mai face un parc. E vorba de Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, care să servească atât firmele din alt parc uriaş, Parcul Industrial, cât şi Universitatea din Oradea.

Ilie Bolojan a atras atenţia că încă o clădire, chiar ultra-utilată, nu înseamnă nimic dacă acolo nu se face cercetare de vârf, dar în special cercetare aplicată. De aceea poate ar fi fost un semnal pozitiv să apară şi onorabilul rector Constantin Bungău lângă ministrul Digitalizării, care a  venit de la Bucureşti să vadă stadiul investiţiei.

Mesajul dat de edili şefilor de la Sorbonica nu este întâmplător. Ei sunt păţiţi în relaţia cu Universitatea, care nu prea dă semne să se racordeze la ritmul de dezvoltare a oraşului. De exemplu, atunci când Primăria a dorit să facă două cămine studenţeşti, prima reacţie a onorabilului Senat universitar a fost să refuze oferta pentru că trebuia să cedeze terenul pentru investiţie.

Tot aşa, universitarii noştri s-au codit să-şi dea acordul pentru traseul liniei de tramvai Ioşia - Cantemir pe motiv că trece prea aproape de sălile de curs şi deranjează studiul junilor învăţăcei. De parcă din cauza tramvaielor nu a ieşit până acum niciun premiu Nobel de pe Peţa!

Cred că ar trebui stabilite nişte criterii clare de salarizare a profesorilor universitari, după rezultatele din cercetare şi buna instruire a studenţilor. Nu mi se pare normal să ia acelaşi salariu şi dascălii care mimează cercetarea, ascunzându-se după nişte hârtii, şi aceia care obţin rezultate bune în cercetare şi mai şi scot absolvenţi eminenţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!