Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat semnarea contractelor de finanțare cu fonduri UE și pentru realizarea centurii Beiuș, în valoare 80,5 milioane euro, și respectiv a centurii Sânmartin, de 44 milioane euro.

Cum, din cauza unor procese, acestea nu vor fi finalizate până în decembrie, termen limită pentru a fi decontate din banii europeni din ciclul 2014-2020, proiectele vor fi fazate, adică lucrările rămase de executat se vor plăti din fondurile următorului exercițiu financiar european.

Peste 124 milioane euro

„Săptămâna aceasta, la sediul Ministerului Transporturilor, am semnat contractele de finanțare din fonduri europene pentru centurile Beiuș și Sânmartin. Semnarea acestor contracte asigură finanțarea proiectelor, inclusiv pentru lucrările care vor fi realizate anul viitor”, a scris președintele CJ Bihor, duminică, pe Facebook.

Precizarea lui Bolojan survine în condițiile în care, așa cum s-a întâmplat și în cazul centurii Aleșd, au existat critici potrivit cărora lucrările la centurile Beiuș și Sânmartin au fost licitate fără a exista un contract de finanțare. Până în prezent, însă, șeful administrației județene a precizat de fiecare dată, în cazul fiecărui proiect, că „finanțarea este asigurată din fonduri europene”.

Valoarea totală a contractului de finanțare pentru centura municipiului Beiuș este de 80,5 milioane euro (cu TVA inclusă), iar cea pentru centura Sânmartin de 44 milioane euro (inclusiv TVA), ceea ce înseamnă, pentru ambele proiecte de infrastructură, 124,5 milioane euro.

Din cauza proceselor

În postarea sa pe Facebook, Bolojan a arătat că lucrările la aceste proiecte nu pot fi terminate anul acesta.

În cazul centurii Aleșd, 23 localnici au deschis procese CNAIR și CJ Bihor, nemulțumiți că 480 metri din cei 6 km ai șoselei se suprapun străzii pe care locuiesc și vor trebui să suporte o parte din traficul ce va fi deviat, parțial, din centrul orașului, unde circulația pe DN1 se desfășoară pe câțiva kilometri de peste șapte decenii.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul centurii Sânmartin, unde firme ale fraților Ioan și Viorel Micula, precum și proprietara unei pensiuni au acționat în justiție CNAIR și CJ Bihor pentru că șoseaua le traversează terenurile. În acest caz, justiția a dat deja dreptate CNAIR și CJ Bihor, ba chiar au fost obligați să achite cheltuieli de executare silită după ce s-au opus accesului utilajelor pe șantier.

În ce privește centura Beiuș, aici procesele au fost declanșate de firme care au pierdut licitația pentru executarea lucrărilor.

„Estimăm ca până la sfârșitul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări”, a mai arătat președintele CJ Bihor.

Bolojan a explicat mecanismul de fazare și într-un interviu acordat BIHOREANULUI la finele săptămânii trecute, acesta urmând să fie disponibil de miercuri și online, pe www.ebihoreanul.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!