După aproape un deceniu de șantier, zona Independenței din centrul Oradiei începe să capete un aspect plăcut. Muncitorii fac ultimele lucrări de amenajare a piațetei aflate deasupra parcării subterane, dar și a celei mai noi promenade de pe malul stâng al Crișului Repede.

Lungă de 200 de metri, noua alee este unicat în oraș, fiind pavată și placată cu granit auriu. „La fel va fi și promenada de vizavi, care va trece pe sub Podul Sfântul Ladislau. În timp, probabil vom ajunge să amenajăm și celelalte tronsoane într-un mod similar”, spune primarul Florin Birta.

Un deceniu de lucrări

Șantierul din strada Independenței pare o muncă de Sisif, greu de finalizat. Aflată în centrul municipiului, deci cu vizibilitate mare pentru localnici și turiști, zona a intrat în lucru în 2015, când Primăria a început să sape parcarea subterană cu trei niveluri, inaugurată abia în 2020. 

Ulterior a început dichisirea piațetei aflate deasupra garajului și a promenadei de pe malul stâng al Crișului, cuprinse de Primărie într-un proiect unitar. Administrația Bazinală de Apă Crișuri a consolidat malul și a construit un zid de sprijin, o rampă de acces pe lângă Podul Sf. Ladislau și o platformă în semicerc, cu ieșire deasupra râului. 

În 2022, după ce ABA și-a terminat treaba, Primăria a comandat lucrările de amenajare pentru piațetă și promenadă. 

Promenada ca o portocală 

Deja orădenii își pot face o idee despre cum va arăta noua zonă de relaxare în aer liber. Piațeta va avea un pâlc de copaci lângă șosea și un altul pe marginea spre sinagogă, dar în rest va fi „open space”, în bătaia soarelui. Pe jos au fost puse dale din porfir și granit auriu, iar muncitorii mai au de lucru la clădirea care va servi drept spațiu expozițional și care va avea inclusiv o cădere de apă pe un perete. 

De asemenea, se lucrează pe aleea destinată plimbării aproape de cursul râului, care deja este pavată cu plăci de granit auriu, la fel ca tronsonul aflat tot pe malul stâng, dar mai jos de Podul Ladislau. Granitul auriu s-a mai folosit în Oradea în Pasajul Vulturul Negru, în piațeta magazinului Crișul ori la bordurile de pe Traian Moșoiu.

Spre deosebire de aceste zone, însă, pe noua promenadă, plăcile cu nuanțe portocalii ies în evidență de la depărtare, pentru că n-au fost puse doar pe jos ori pe treptele spre Criș, ci și la placarea peretelui de sprijin, astfel că întreg tronsonul se prezintă acum ca un culoar în nuanțe roz-portocalii. „Este piatră naturală, granit auriu, nu are o culoare unitară. Așa este piatra”, explică primarul Florin Birta (foto).

Una și una 

Nuanța este surprinzătoare pentru orădenii care au privit simulările Primăriei înainte de demararea lucrărilor și unde nu se „deconspira” granitul auriu. Imaginile lăsau impresia că trotuarul și peretele de pe promenadă vor avea o nuanță de crem deschis, mult mai estompată decât portocaliul care „răsare”. „Randările se fac pentru aspectul general, nu pentru detaliile de culoare. Noi am spus de la început că vom folosi granit auriu”, spune edilul. 

Pe lângă aspectul mai strident decât cel preconizat, noua promenadă mai are o unicitate: nu seamănă cu nicio alta din Oradea. Înspre Podul Intelectualilor, se va „lipi” de un trotuar din beton amprentat de culoare cărămizie, care continuă până la Podul Dacia, de unde apoi promenada este asfaltată și mărginită de blocuri mari din beton alb, pe post de jardiniere delimitatoare. Mai jos de Podul Ladislau, tot diversitate: pe malul stâng, promenada este din granit și porfir, cu balustrade din fier negru, iar pe malul drept este iar combinația de beton cărămiziu cu jardiniere albe și fără flori.

Planuri de viitor

Vestea bună este că promenada pe care ABA și Primăria au început să o facă pe malul drept al Crișului, sub Podul Ladislau, va semăna cu cea de pe Independenței. „Noua subtraversare va fi făcută tot din granit auriu”, spune Birta. Și în acest caz, randările prezentate de Primărie lăsau impresia unei construcții în nuanțe pale, albicioase. 

Când aceste două promenade noi vor fi conectate cu tronsoanele cu care se învecinează, fără îndoială, se va vedea lipsa de unitate în amenajare. „Oradea își face promenade de peste un deceniu și în funcție de fondurile atrase. În viitor, probabil vom lucra la refacerea promenadelor vechi și le vom amenaja ca pe cele pe care le construim acum”, spune primarul. Altfel spus, în anii trecuți, am făcut ce ne-am permis, acum ne emancipăm și facem ce e frumos...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!