Iată că telenovela între președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.

Adevărul e că se putea găsi o soluție mai umană, și anume să fie translatat traseul inelului cu vreo 2 kilometri, numai că, probabil, atunci ar fi fost dat în judecată de proprietarii altor terenuri afectate.

Judecătorii de la Cluj au decis că pentru asemenea deranj pe tarlalele reclamanților nu merită să faci un amărât de drum de căruțe, adică unul județean, ci unul național. Și eu, la aflarea veștii că se face un inel metropolitan cu o singură bandă pe sens, am fost dezamăgit, pentru că-mi imaginam un drum de mare viteză; chit că, la ce bani avem, să ne bucurăm că nu avem de-a face cu un drum pietruit.

Una peste alta, Justiția nu a cerut neapărat schimbarea traseului, ci a impus ca drumul să fie mai larg, prin urmare, dacă până acum megieșii pierdeau o anumită suprafață de teren, acum vor trebui expropriați cu suprafețe mai mari. Iată cum orice soluție generează noi probleme: oamenii rămân nemulțumiți că tot pe acolo va trece traseul, ba li se va lua și mai mult pământ, iar Consiliul Județean e supărat că prin schimbarea drumului, din județean în național, cheltuielile de investiții vor fi mai mari.

Parcă văd că, pentru a se încadra în sumele alocate, specialiștii de la Județ vor avea grijă să mai taie din drumurile care se varsă în Inelul Metropolitan și primii care nu vor avea acces la șosea vor fi pârâcioșii de la Cheriu.

La cum merg lucrurile la noi, n-ar fi exclus ca judecătorii să ajungă la concluzia că nici un drum național nu e demn să poarte numele de Inel Metropolitan și, prin urmare, să se ajungă la și mai multe exproprieri, ca să se facă un drum expres. Așa că oamenii afectați de inel ar face bine să se gândească până unde merg cu lupta în instanță, până nu se trezesc cu un traseu care să treacă direct prin casele lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!