Dorit de mulţi ani şi considerat cea mai eficientă metodă de reducere a poluării cu plastic şi totodată pentru stimularea reciclării, sistemul de garanţie-returnare (SGR) a produselor îmbuteliate este blocat în tehnologia de marcare a flacoanelor şi sticlelor, după cum a spus ministrul mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă susţinută luni la Oradea.

Ambalajele trebuie marcate

„Unele dintre tehnologiile pe care le-am dori noi implementate nu sunt disponibile sau testate destul de mult la nivel european. Una se referă la marcarea fiecărui ambalaj cu un marcaj unic, astfel încât trasabilitatea să fie perfectă pe tot lanţul. Este o problemă şi un răspuns la care nu mă aşteptam, eram convins că această tehnologie poate fi implementată şi este disponibilă. Conform celor spuse de producători, ar fi un efort financiar prea mare pe lanţul de producţie şi pentru toţi agenţii economici care îmbuteliază începând de la apă, bere, suc, băuturi alcoolice, vin şi alte produse”, a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL de ce întârzie atât de mult acest sistem.

Tánczos a precizat că, după ce acest aspect va fi lămurit, hotărârea de guvern va fi publicată. Miza autorităţilor este ca, în 3-4 ani de la implementarea unui SGR, 95% din ambalajele de băuturi de pe piaţă să fie recuperate şi reciclate.

Pe de altă parte, tot pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic, ministrul a anunţat că în 12 puncte de la frontiera cu Ungaria vor fi montate nişte dispozitive care să adune flacoanele şi alte resturi plutitoare, pentru a evita să fie transportate de ape în ţara vecină. Deocamdată, nu s-au stabilit care sunt râurile pe care se vor face asemenea colectări automatizate.

Cu ochii pe ATV-işti

În aceeaşi conferinţă de presă, Tánczos a mai vorbit despre o altă problemă de mediu a României, accesul cu vehicule în parcurile naturale, îndeosebi în zone unde accesul motorizat este strict interzis. În ultimii ani, a devenit o modă plimbarea cu ATV-urile pe munţi, dar la fel de nociv este şi accesul cu autoturisme în zonele de strictă protecţie ale naturii.

„Este inadmisibil ca România să devină ultima ţară unde este voie să umbli nestingherit cu mijloace de transport în parcurile naturale, să faci lucruri care sunt interzise şi mult mai dur sancţionate în celelalte state. Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi, va fi nevoie de măsuri dure, similare celor aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport”, a declarat ministrul Mediului.

În prezent, rangerii din parcurile naturale şi comisarii de mediu pot doar să aplice amenzi, între 5.000 şi 25.000 de lei.