Cartierul Nufărul va trece pe încălzire cu apă geotermală printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 89,9 milioane lei.

Aproape 90 milioane lei...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat contractul de lucrări cu asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj.

"Valoarea contractului este de 89.930.000 lei fără TVA, termenul de execuţie fiind de 4 luni pentru proiectare şi 20 de luni pentru execuţia lucrărilor", se menţionează în comunicat.

Primarul Florin Birta a promis că în urma lucrărilor întreg cartierul va fi reabilitat.

"Timp de mai bine de 10 ani, în zonele dintre blocurile din cartierul Nufărul I nu s-au făcut modernizări, nici investiţii importante, tocmai pentru că ne-am dorit să înlocuim întreaga infrastructură odată cu introducerea conductelor de termoficare. Iată că acest proiect mult aşteptat se întâmplă, suntem în postura în care am încheiat contractul cu o asociere de firme, iar odată cu implementarea lui, vom reabilita tot cartierul", a declarat Birta.

Proiectul vizează creşterea capacităţii de valorificare a apei geotermale de sub oraş pentru cei 13.625 de locuitori ai cartierului, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice, firme şi spaţii comerciale din cartierul Nufărul 1.

Un proiect cu patru obiective

Odată semnat contractul de lucrări, asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj şi-a asumat patru obiective distincte:

În primul rând constructorii vor avea de amenajat o reţea de conducte care să lege forajul de apă geotermală din strada Depozitului şi viitorul foraj din strada Meiului de un punct termic geotermal (1,86 kilometri), dar și punctul termic geotermal de viitoarele mini-puncte termice de la nivel de scară de bloc (11,2 kilometri), respectiv de sondele de reinjecţie în sol a apei uzate termic din strada Peneş Curcanul şi de lângă pasajul Ciheiului (2,7 kilometri). De asemenea, etapa presupune și realizarea unui racord de legătură a punctului termic cu conducta magistralăl, pentru a putea încălzi şi comuna Sânmartin.

Cel de-al doilea obiectiv al proiectului îl reprezintă realizarea unei staţii termice dotate cu toate echipamentele necesare pentru funcţionare pe apă geotermală în trei trepte lângă forajul Transgex din strada Depozitului.

În cadrul investiţiei, cel de-al treilea obiectiv îl constituie realizarea unui foraj de extracţie a apei geotermale de la o adâncime de aproape trei kilometri, deservit de o pompă cu o capacitate de 45 litri pe secundă, pe un amplasament situat în strada Meiului, în spatele bisericii ortodoxe.

Cel de-al patrulea obiectiv se referă la amenajarea a 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc, complet automatizate, pentru prepararea agentului termic şi a apei calde pentru consum la temperaturi de până la 60 grade Celsiu.

Întâi amânat pe urmă majorat...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul a fost amânat de circa 10 ani, după ce în precedentul ciclu de bugetare europeană finanţatorul s-a temut că lucrările nu vor putea fi închise până la termenul limită.

În plus, pentru a putea finanţa investiţia în actuala perioadă de finanţare europeană, municipalitatea a fost obligată de constructori să majoreze cu 14,58%, maximum permis de lege, valoarea lucrărilor scoase la licitaţie.

Consiliul Local a luat o Hotărâre în acest sens în cadrul unei şedinţe extraordinare organizate în luna ianuarie, după ce la primele două licitaţii nu s-a prezentat niciun ofertant, iar la cea de-a treia a participat doar asocierea dintre Elsaco Electronic şi Energomontaj, care au cerut însă un preţ peste suma limită din oferta Primăriei.

Elsaco Electronic şi Energomontaj au mai lucrat la reabilitarea reţelelor de încălzire din Oradea şi în precedentele cicluri de finanţare europeană.