Programul Casa Verde Fotovoltaice se află în atenţia Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care investighează modalităţile prin care anumite dosare au fost depuse într-un timp extrem de scurt, sub un minut. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că cei care au folosit aplicaţii software interzise pentru a se înscrie rapid riscă să piardă finanţarea, conform regulamentului programului, scrie HotNews.

Fechet a spus că ancheta a început după ce s-a constatat că un număr mare de dosare au fost depuse în doar câteva secunde. În mod normal, depunerea unui dosar presupune completarea unui formular, încărcarea unor documente şi introducerea unui cod captcha, un test de securitate care trebuie rezolvat manual pentru a evita folosirea roboţilor.

Pubicaţia HotNews.ro a descoperit că un soft care se vinde pe internet pentru 250 de lei poate completa automat toate aceste câmpuri, inclusiv codurile captcha, în doar 9 secunde. Folosirea acestor programe este strict interzisă de AFM, iar cei care au utilizat astfel de metode vor pierde accesul la finanţare dacă neregulile sunt confirmate.

"Am cerut verificarea tuturor dosarelor depuse în timp foarte scurt. Dacă se va dovedi că platforma a fost accesată ilegal, acei solicitanţi nu vor primi banii pentru panouri", a declarat ministrul Fechet.

Anul acesta, programul Casa Verde Fotovoltaice a avut cel mai mare buget, iar fondurile alocate s-au epuizat în mai puţin de două minute la fiecare sesiune. În regiunea Nord-Vest, de unde face parte şi Bihorul, înscrierile s-au încheiat în două minute, iar în regiunea Bucureşti-Ilfov toate locurile disponibile s-au ocupat într-un minut şi 5 secunde.

"Am cerut o statistică şi am observat că există dosare depuse în doar 10, 13 sau 16 secunde. Vom analiza aceste situaţii şi, acolo unde găsim nereguli, vor exista consecinţe", a adăugat ministrul Fechet.

Conform AFM, din totalul de aproape 65.996 de dosare depuse, aproximativ 2.448 au fost trimise în mai puţin de 30 de secunde.

Schimbări în program

Pentru 2025, autorităţile intenţionează să modifice criteriile de selecţie pentru a oferi prioritate celor din zonele cu mai puţini prosumatori, adică gospodării care produc şi consumă energie din surse regenerabile. Această măsură ar putea reduce riscul de suprasolicitare a reţelei electrice în anumite regiuni, unde există deja numeroşi utilizatori de panouri solare.

Ministrul Fechet a explicat că s-au purtat deja discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a analiza capacitatea reţelelor electrice din diferite zone de a susţine un număr mai mare de prosumatori.

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) critică însă această abordare, considerând-o discriminatorie. Ei susţin că utilizatorii de panouri solare care au şi sisteme de stocare a energiei nu ar trebui excluşi doar pentru că locuiesc într-o zonă cu mulţi prosumatori, deoarece stocarea energiei previne supraîncărcarea reţelei.

În 2024, fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice va primi 30.000 de lei pentru achiziţionarea de panouri solare şi baterii de stocare, iar bugetul total a fost de 2 miliarde de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!