Lucrările de amenajare a centrului de cartier din Ioşia au fost finalizate la sfârşitul săptămânii trecute.

"Arată bine"

Piaţeta Alexandru Cazaban, care urmează să fie recepţionată de municipalitate în perioada următoare, a fost reamenajată pe bani europeni.

"Constructorul ne-a notificat legat de închiderea lucrărilor şi avem la dispoziţie o lună ca să convocăm comisia de recepţie", a declarat pentru BIHOREANUL managerul de proiect din cadrul Primăriei Oradea, Mihaela Neag.

Reprezentanţii municipalităţii sunt mulţumiţi de rezultatul lucrărilor care au durat mai bine de un an. Acestea urmează, însă, să fie verificate în detaliu.

"Piaţeta arată bine. Constructorii au plantat arborii şi au amenajat jardinierele cu verdeaţă. Pe timpul nopţii a fost pornit iluminatul din pavaj şi au fost puse în funcţiune artezienele cu joc de lumini pentru primele verificări", a spus Neag.

Cu iluminat din pavaj și jocuri de apă

De altfel, odată cu venirea serii, piaţeta se umple de orădeni veniţi să admire iluminatul din pavaj.

"După recepţie, în timpul verii, vor funcţiona şi artezienele cu jocuri de lumini. Acestea vor porni automat, odată cu iluminatul public", a explicat Neag.

Managerul de proiect a răspuns și orădenilor din zonă care au reclamat lipsa spaţiilor verzi din noua piaţetă.

"În piaţetă au fost plantaţi arbori care vor creşte la mari dimensiuni, nu pomi ornamentali de cel mult doi metri. În plus, au fost puse foarte multe plante", a susținut funcţionarul.

Un pavaj "special"

Piaţeta Cazaban este unică în România prin pavajul care o acoperă, de două sau chiar trei ori mai gros.

După experienţa din Piaţa Unirii, unde dalele au crăpat după recepţie, constructorii au folosit un pavaj de două sau chiar de trei ori mai gros decât în mod uzual.

"De regulă, pavajele au o grosime de 5 - 6 centimetri. În Piaţeta Cazaban am folosit pavaje cu o grosime de 12 centimetri în zona pietonală şi de 18 centimetri în zona carosabilă. Le-am pus cu o grosime mult mai mare pentru a fi cât mai rezistente", a explicat pentru BIHOREANUL, Călin Roman, directorul Construcţii Erbaşu Transilvania, executantul lucrărilor.

Lucrarea a fost una migăloasă. "Am avansat destul de greu pentru că acest tip de pavaj necesită atenţie deosebită. Pavajul are un sistem performant de prindere care face ca, în cazul în care l-ai montat greşit, să nu îl mai poţi demonta. Trebuie, efectiv, să îl spargi", a explicat Roman.

Dalele sunt acoperite cu un strat protector care le conferă rezistenţă suplimentară la intemperii şi variaţiuni de temperatură.

Cu iluminat din pavaj şi jardiniere de verdeaţă...

Conform proiectului, spaţiile verzi, în suprafaţă de 1.830 metri pătraţi, cuprind 1.500 metri pătraţi de gazon, zeci de arbori de dimensiuni mari şi peste 700 de plante perene.

În locul celor 23 de arbori şi arbuşti tăiaţi în noiembrie 2021, au fost plantaţi 72 de arbori, dintre care 16 prunus subhirtella, 22 platanus hispanica şi 34 de arţari.

Piaţa a fost amenajată cu fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri economicoase de tip LED şi mobilier urban constând în bănci şi suporturi pentru biciclete.

O suprafaţă de 5.745 metri pătraţi din viitoarea piaţetă este pavată cu granit, iar o alta, de 440 metri pătraţi, a fost acoperită cu piatră cubică.

Lucrările în valoare de 12,3 milioane lei, finanţate din fonduri europene, au fost executate de firma Construcţii Erbaşu.

Reprezentanţii municipalităţii îşi doresc deschiderea traficului public prin piaţetă, dar mai ales reluarea celui auto prin zonele perimetrale ei, începând din 11 septembrie, odată cu deschiderea noului an şcolar.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!