Un sfert dintre angajații companiei Termoficare Oradea cer ieșirea anticipată la pensie în baza Legii 197 din 2021 care face referire la facilități pentru energeticienii din centralele pe cărbune și angajații din sectorul minier. Supărați că li s-au respins dosarele de pensionare, pe motiv că sunt incomplete, 35 de salariați ai societății au depus joi o scrisoare deschisă la PSD Bihor, prin care cer ajutorul parlamentarilor social-democrați.

„Opriți abuzul”

„Avem o hotărâre a Curții Constituționale că Legea 197/2021, care prevede reducerea vechimii de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni, este o lege constituțională. Până în 2016, compania avea cazanele pe cărbune, așa că ne încadrăm. Legea este funcțională pentru minerii din Valea Jiului, pentru toată lumea, doar la noi nu se aplică”, a declarat BIHOREANULUI energeticianul Ovidiu Bulc, în numele colegilor.

Potrivit reclamantului, de facilitățile legii ar putea beneficia 135 din cei 540 de angajați ai societății. Doar că, deocamdată, nu pot. „La începutul lunii mai ne-am depus dosarele de pensionare. Au trecut 45 de zile și nu am primit niciun răspuns. Am cerut din nou, în scris, și iar nu am primit niciun răspuns după alte 30 de zile”, a susținut Bulc.

Revoltați, 35 de angajați ai societății au depus joi dimineață o scrisoare deschisă la sediul PSD Bihor din Oradea, prin care au cerut ajutorul parlamentarilor social-democrați în această problemă. „Opriți de urgență abuzul și aplicați în totalitate prevederile Legii 197 din 2021, prevederi care trebuie să fie aplicate în interesul oamenilor, ci nu împotriva lor!”, se cere în document.

„Nu au avut dosarul complet”

Contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, susține că absolut toți solicitanții au primit răspuns, dar instituția a fost nevoită să respingă dosarele, din simplul motiv că sunt incomplete.

„Ei au primit răspuns de la noi, dar nu în sensul în care doresc și probabil asta vor să spună. Niciunul dintre solicitanți nu a avut dosarul complet”, a declarat directorul CJP Bihor.

Potrivit acestuia, solicitanții ar fi trebuit să prezinte documente doveditoare cu privire la perioada în care au fost încadrați în categoria a doua de muncă, potrivit specificului termoficării orașului pe bază de cărbune. Adică, adeverințe de la răposata companie Electrocentrale.

„Ca să beneficieze de prevederile legii, solicitanții au nevoie de adeverință de la angajator, adică un păstrător de arhive ale societății, pentru că Electrocentrale (n.r. - societatea pe care funcționa fostul cazan pe cărbune) s-a desființat. Solicitanții nu au depus însă adeverință cu perioada în care au lucrat în grupa doi de muncă, le-am spus că este nevoie de ea și ei știu asta”, a explicat Laurențiu Țenț.

Directorul CJP Bihor afirmă că solicitanții și-ar dori aprobarea dosarelor fără această adeverință, lucru care nu se poate legal. „Pentru noi este obligatoriu un document pe baza căruia să le deschidem drepturile. Avem nevoie de o dovadă. Noi nu avem de unde ști câți dintre solicitanți au fost încadrați în grupa a doua de muncă. Unii dintre aceștia, cum ar fi directorul, secretara și mulți alții, nu au fost încadrați în această grupă”, a mai explicat Țenț, subliniind că simpla confirmare cu au lucrat la Electrocentrale nu este o dovadă privind categoria în care au fost încadrați.

Directorul a precizat că în cazul în care gestionarul arhivelor refuză să elibereze această adeverință, indiferent de motive, singura soluție este ca solicitanții să deschidă un proces prin care să îl determine să o facă.

Probleme fără răspuns

Chestionat din nou de BIHOREANUL, Ovidiu Bulc a insistat în continuare că nu a primit niciun răspuns din partea Casei Județene de Pensii Bihor. „Eu am depus cerere de pensie în data de 4 mai și nu am primit răspuns. Am mai întrebat din nou, în scris, după 45 de zile, și din nou nu mi-au răspuns”, a susținut energeticianul.

Cât privește necesitatea prezentării adeverinței privind grupa de muncă, Bulc consideră că documentul nici nu s-ar justifica. „Noi avem adeverințe eliberate de fostul angajator că am lucrat pe cărbune. În Legea 197 nu spune nicăieri că fostul angajator trebuie să specifice că am avut grupa I sau II de muncă, ci că dacă am lucrat cu cărbune trebuie să ne asimileze în condiții speciale”, a opinat acesta.

O problemă gravă...

Aflați în zi liberă, joi fiind Ziua Energeticianului, reprezentanții Termoficare au privit demersul salariaților cu îngrijorare. „Situația nu are nicio legătură cu Termoficare ca angajator. Problema este de domeniul fostei societăți Electrocentrale, dar ne afectează direct”, a declarat BIHOREANULUI directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu.

Un eventual exod al salariaților ar ridica pentru societate o problemă de personal fără precedent. „În prezent, societatea are circa 540 de angajați. Dacă 135 de salariați dintre aceștia ar ieși mâine la pensie am avea o problemă gravă, pentru că majoritatea ar fi din partea de exploatare”, a spus Crețu.

Cu toate acestea, directorul este convins că mișcările de personal din CET nu ar afecta furnizarea de apă caldă și încălzire pe timp de iarnă pentru populație. „Într-un fel sau altul ne vom descurca”, a susținut directorul comercial.

După cum se știe, societatea Termoficare Oradea a preluat de la defuncta Electrocentrale activitatea de furnizare de apă caldă și încălzire a orașului și a comunei Sânmartin, precum și personalul și facilitățile de producție. Din 2016 vechiul cazan pe cărbune a fost închis, iar în locul său a fost pus în funcțiune altul, pe gaz.

Vezi mai jos scrisoarea deschisă adresată către PSD Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!