La intrarea în ţară au fost oprite zeci de TIR-uri încărcate cu gunoaie care abia aşteptau să ne polueze teritoriul naţional. România e locul potrivit pentru depozitarea gunoaielor pentru că legile sunt foarte blânde cu aceşti bandiţi care fac parte din mafia gunoaielor. N-am auzit de proprietari de firme româneşti priponiţi, nici de mijloace de transport indisponibilizate, ca să nu mai vorbim de percheziţii la expeditorii din străinătate.

Dacă mergi prin coloniile de romi din jurul Oradei vei constata că mulţi dintre amărâţii care supravieţuiesc acolo nici măcar nu s-au născut. N-au acte, n-au bani, n-au viitor. Faptul că încă n-au plecat să-şi caute un loc mai bun de cerşeală e din pricina lipsei documentelor.

Din când în când vameşii mai descoperă câte un traficant de droguri cu marfa ascunsă în maşină. Alţii încearcă să introducă în ţară armament, materiale de propagandă ce contravin Constituţiei ţării şi în general cam tot de trebuie să zboare pe sub radarul vameşilor.

La ce trafic de persoane avem există riscul ca mii de fete să plece la produs afară fără să fie pusă o ultimă frână de către autorităţi. La noi, traficanţii de carne vie sunt trataţi cu prescripţii, în timp ce pentru aceleaşi fapte în Spania sau Marea Britanie s-au dat până la 20 de ani de puşcărie.

O vreme oraşul a fost inundat de muncitori veniţi din afara Europei. Sute de cetăţeni din Sri Lanka, India, Pakistan sau Nepal s-au angajat în fabrici, pe şantiere şi pe la restaurante. În ultimul timp numărul lor s-a subţiat nu pentru că s-au pierdut în peisaj, ci pentru că au constatat că dacă reuşesc să treacă în Ungaria, tot spaţiul comunitar le aparţine. Iar acolo, cu puţin noroc, vor avea parte de salarii mult mai atractive.

Imaginaţi-vă că vom intra în Schengen. Atunci vor intra în România, nestingherit, toate gunoaiele, armamentul, drogurile şi indivizii cu interdicţii, toată pleava care vrea să se ascundă de braţul lung al legii în ţările de origine. Iar de ieşit vor ieşi femeile traficate, muncitorii care ne vor lăsa cu ochi-n soare pe şantiere şi romii care scriptic nu există nicăieri.

Să ne gândim bine dacă chiar suntem pregătiţi să absorbim asemenea şocuri odată cu intrarea-n Schengen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!