De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă. În plus, nu știu ce s-a ales cu proiectul artistului plastic ucrainean care a propus colorarea aridelor betoane.

Am avut apoi parte de episoade șantieristice îndelungate la parcarea subterană de pe Independenței. N-am înțeles niciodată de ce acolo nu s-a licitat, odată cu parcarea, și amenajarea spațiului de deasupra. A trebuit să ne stoarcem cu toții creierii pentru a alege soluția optimă de amenajare, dar asta înseamnă alt șantier, alt deranj.

Acum s-a dat comandă de pavare și pentru malul Crișului, altă lucrare decât cea de amenajare a spațiului de deasupra parcării. Din nou muncitori, utilaje și macarale. Dar, culmea, amenajarea se oprește în dreptul Sinagogii Zion, în loc să meargă până la Podul Intelectualilor. Probabil pentru a mai face o licitație, a mai rezolva o contestație, a mai pierde câteva sezoane...

Și pentru că tot am luat-o în susul Crișului, clădirile dintre Sinagogă și Podul Intelectualilor efectiv sunt rușinea orașului. Ceea ce ar trebui să fie o clădire emblematică, cea de lângă Sinagoga Zion, este o dărăpănătură pe care flutură folii de plastic, iar acoperișul este înlocuit de plăci de PFL. Ca să nu mai vorbim de imobilul ce adăpostește pizzeria Bridge, care mai are puțin și cade în capul trecătorilor.

Poate n-ar strica să se aplice principii la fel de ferme locatarilor ca acelea de care au parte demolații și strămutații din calea altor șantiere.

Și dacă credeți că după ce toate acestea se vor rezolva vom avea liniște în zona splendidei lunci a Crișului, vă înșelați. Pe rol este și o investiție de reparare a malului drept din zona restaurantului Dock. Ca să repari digul va trebui din nou să spargi malul, să faci drumuri tehnologice de acces, într-un cuvânt mizerie.

Dar dacă tot nu se poate altfel, pentru că sunt lucrări de apărare împotriva inundațiilor, de ce nu să înălțăm și pragul transversal din dreptul Primăriei cu 20-30 centimetri? Ocazie cu care Crișul ar putea fi navigabil pentru bărcuțe între Podul Ladislau și Podul Intelectualilor.

La modul aiuristic cum sunt eșalonate aceste lucrări, nici peste 10 ani nu vom putea ajunge să navigăm în tihnă pe Criș, printre lebede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!