Săpăturile de descărcare arheologică desfăşurate la viitoarea parcare park and ride de lângă catedrala Ortodoxă a Oradiei au scos la iveală circa 20 de schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Cimitir medieval în centrul civic...

Potrivit arheologilor, osemintele au fost înmormântate, conform tradiţiei, în cimitirul din jurul bisericii datând din anii 1.300. "Până acum am descoperit cam 20 de schelete şi în fiecare zi mai descoperim altele. Din păcate, multe dintre ele sunt bulversate din vechime, au fost distruse la construcţia caselor din zonă", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Doru Marta.

Specialiştii speră să dateze vechimea osemintelor cu ajutorul artefactelor descoperite lângă ele. "Cimitirul ar putea fi mai vechi de secolul XIII, dar asta urmează să stabilim. Lângă 2-3 schelete am găsit monede arpadiene, de valoare mică. Apropiaţii puneau bănuţul în mâna sau gura răposaţilor ca să aibă cu ce îşi plăti trecerea în lumea cealaltă. În unele zone se mai păstrează obiceiul şi acum", a spus Marta.

Din păcate, monedele din bronz sunt într-o accentuată stare de degradare, dată fiind calitatea slabă a materialului de la acea vreme.

Urmele unui târg celebru

În plus, cu ocazia săpăturilor, arheologii au mai descoperit urmele unor construcţii ridicate pentru vechiul „târg de vineri” de la Oradea.

"În perioada de la sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XIV aici funcţiona un târg de vineri în care existau şi locuinţe de negustori. O parte dintre ei erau înstăriţi, pentru că nu erau bordeie, ci case din zid. Am găsit blocuri de piatră fasonată destul de atent, ceea ce era, atunci, destul de scump", a spus Marta.

Potrivit arheologului, izvoarele scrise au menţionat existenţa târgului, fără să existe însă, până acum, şi dovezi arheologice.

"Târgul de vineri este menţionat de Evlia Celebi (n.r. istoric, geograf şi scriitor turc), cel mai mare fiind cel care se ţinea la 40 de zile după ce ghiaurii (n.r. termen care se folosea pentru cei care nu erau musulmani) roşeau ouăle. Aici veneau călători cu marfă scumpă atât din Orient, cât şi din Europa de Vest, şi găseai aici de la miere şi cafea, la mirodenii", a declarat arheologul.

S-au oprit în februarie...

Lucrările de construire a parcării de tip "park and ride" din fostul centru civic al oraşului au fost suspendate la jumătatea lunii februarie, după ce arheologii care supravegheau şantierul au descoperit trei schelete şi urmele unor ziduri.

"În prezent se face descărcarea arheologică a amplasamentului. Conform contractului, arheologii mai au la dispoziţie 11 zile. Singurele lucrări care se desfăşoară în zonă sunt cele de relocare a reţelei secundare de termoficare", a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Annamaria Sava, responsabil de lucrări din partea Primăriei.

Parcarea este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.