Şapte persoane, dintre care cinci sunt din Bihor, vor apărea, luni seara, în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş, în dosarul "mafiei gunoaielor", instrumentat de procurorii DIICOT, care anchetează importurile ilegale de gunoaie din străinătate în România. Procurorii solicită arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile. 

Este vorba despre Ioan Adrian Morar, Adriana Octavia Morar, Antoniu Florin Guiaş şi Ionatan Turcuş - reprezentanţii unor firme de transporturi -, respectiv Bogdan Macra, responsabilul de mediu al unei firme de colectare a deşeurilor.

Celelalte două persoane conduse în faţa instanţei sunt arădeanul Daniel Nicolae, respectiv Iancu Vasile Moise, un bărbat din Sibiu, ambii patroni de firme de transporturi. 

Cei şapte au fost reţinuţi duminică, la finalul unei acţiuni a procurorilor DIICOT Timişoara, care au desfăşurat în total 44 de percheziţii în vestul ţării, din care 30 în Bihor, într-o anchetă privind importurile ilegale de gunoaie din străinătate în România.

Procurorii au avut o oprire și la Aeroportul Oradea, de unde l-au ridicat pe Bogdan Macra, imediat după ce a coborât din avionul cu care se întorcea din vacanța din Turcia, bihoreanul fiind bănuit că ar fi unul dintre cei mai importanți lideri ai grupării care aducea ilegal gunoaie în țară, sub pretextul valorificării lor.

În timpul percheziţiilor, procurorii au găsit 48 de tone de deșeuri în Bihor, au ridicat 73.000 euro, 66.000 lei și 600 franci. De asemenea, 40 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri, dintre care șapte au fost reținute pentru 24 de ore.

În acest caz, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 100.000 lei și au dispus interzicerea activității pentru trei societăți comerciale.

Ancheta a început anul trecut, de la o firmă din Arad, care aducea din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, camioane cu deșeuri. Gunoaiele intrau în țară sub pretextul valorificării și ajungeau la o firmă din Hunedoara. În 2022, în afacere ar fi intrat și o firmă din Bihor, care apoi a creat un depozit ilegal de gunoaie pe un câmp din Lugașu de Jos.

Importatorii de gunoaie erau bine organizați. Potrivit DIICOT, pe primul palier al grupării erau intermediarii sau brokerii de deșeuri, adică cei care se ocupă de valorificarea deșeurilor în numele altor persoane, chiar dacă nu intră fizic în posesia lor. Ei au asigurat disimularea deșeurilor, falsificând acte în așa fel încât gunoaiele să pară resturi care pot fi reciclate sau valorificate.

Cel de-al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, iar pe cel de-al treilea palier s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor. Conform legilor europene, însă, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri din aceeași țară, nu și de peste granițe.

UPDATE. După gratii!

În urma unor dezbateri întinse de luni seara până în zorii zilei de marţi, timp în care cei şapte inculpaţi din dosar au cerut respingerea propunerii de arestare formulate pe numele lor de procurorii DIICOT Timişoara ori luarea unor măsuri mai blânde, cum ar fi arestul la domiciliu ori controlul judiciar, Tribunalul Timiş a pronunţat verdictul.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea procurorilor DIICOT Timişoara şi a dispus arestarea preventivă pentru câte 30 zile pentru toate cele şapte persoane anchetate în dosarul importurilor ilegale de deşeuri.

Potrivit portalului instanţei, acuzaţiile în cazul tuturor sunt de constituirea unui grup infracţional în formă calificată şi complicitate la contrabandă în formă calificată.

Măsura dispusă a şi fost contestată, deja, de către Iancu Vasile Moise, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Timişoara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!