Cei patru traficanţi de droguri din Oradea prinşi miercuri cu peste 200 kilograme de canabis au fost conduşi, joi, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. Este vorba despre Ionuţ şi Daniel Dărăban, Andrei Sandu şi Sergiu Tăut.

Cultură în casă

Cel din urmă e "grădinar" experimentat. În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că Tăut, pe atunci samsar de maşini second hand în Oradea, a fost găsit de procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea cu peste 33 kilograme de haşiş pe care l-a cultivat chiar el şi urma să îl vândă pe bani buni, în Olanda. "Recolta" a "căzut" în braţele procurorilor Antidrog din pură întâmplare, în timpul unor percheziţii desfăşurate într-un dosar care viza contrabanda cu ţigări de provenienţă ucraineană, bărbatul fiind unul dintre suspecţi. 

În loc de ţigări, în casa lui Tăut din Paleu, anchetatorii au găsit 2,7 kilograme de canabis. Bărbatul a recunoscut că a cultivat personal plantele, la propunerea unui olandez care s-a oferit să-i cumpere recolta, cu 4.000 euro/kilogram, şi care i-a pus la dispoziţie gratuit tot ceea ce avea nevoie - seminţe, ghivece, saci cu pământ, lămpi, tubulatură pentru aerisire, un ventilator şi fertilizator.

Tăut a înfiinţat plantația într-o casă vecină, dar şi într-o locuinţă din cartierul orădean Ioşia, unde anchetatorii au mai găsit 29,52 kilograme de plante verzi. În final, pentru respectiva afacere, orădeanul a scăpat cu o condamnare de 1 an şi 2 luni de detenţie. Orădeanul a ispășit pedeapsa în Italia, de unde s-a întors recent, ca să-şi încerce din nou norocul, împreună cu trei "asociaţi".

Din nou la treabă

"Agricultorii", după cum a scris deja BIHOREANUL, şi-au cumpărat o proprietate în satul Şerani, comuna Borod, unde la începutul verii şi-au amenajat două sere uriaşe pentru a cultiva canabis. Atât doar că recolta au cules-o poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Este vorba despre 2.628 plante în greutate totală de peste 200 kilograme, care au fost ridicate pentru cercetări. 

Serele, au explicat joi poliţiştii, erau prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație. De asemenea, într-o anexă a imobilului percheziționat, oamenii legii au găsit o încăpere special amenajată pentru uscarea plantelor, cu echipamente de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte aparaturi specifice cultivării plantelor de canabis. Totodată, din locuinţele traficanţilor, poliţiştii au ridicat 10.945 de euro, 19.800 de lei, cântare electronice de precizie, precum și mai multe telefoane mobile.

În arest la domiciliu

La un calcul simplu, afacerea ar fi fost uriaşă. De pe o plantă, spun sursele BIHOREANULUI, se pot culege circa 200 grame de materie vegetală, ceea ce înseamnă că, din serele de la Şerani, cei patru orădeni ar fi strâns peste 5.200 kilograme de canabis. În condiţiile în care kilogramul pe piaţa drogurilor valorează între 2.500 şi 3.000 euro, traficanţii ar fi putut încasa din vânzare peste 13 milioane euro. 

Având în vedere amploarea afacerii, dar şi faptul că unul dintre traficanţi este recidivist, procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată să-i trimită în arest preventiv. Însă judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că cei patru nu prezintă pericol public. Acesta a respins propunerea formulată de procurorii DIICOT şi a decis să-i trimită într-un comod arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Instanţa le-a interzis celor patru să-şi părăsească domiciliile fără ştirea organelor de anchetă, dar şi să discute între ei ori cu martorii din dosar, atrăgându-le atenţia că, în caz contrar, ar putea fi trimişi după gratii. 

Măsura nu este definitivă, decizia instanţei putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea, iar anchetatorii au toate motivele să o facă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!