Orice vizită a unui premier la Oradea este un plus, pentru că mai iese omul din bârlog, mai vede ce se mai întâmplă prin ţară, mai ia pulsul, dacă ţara mai are aşa ceva. Când am auzit că vizitează Spitalul Judeţean, mi-am spus că precis va scoate în evidenţă extraordinarele rezultate ale senatorului Florian Bodog la dezvoltarea instituţiei. Nu m-ar fi mirat, pentru că domnul senator a fost lăudat şi de Ministerul Sănătăţii pentru contribuţia la construcţia noului Spital de Infecţioase, deşi omul aflase din presă despre acesta.

Spre cinstea lui, domnul Ciolacu nu a politizat subiectul şi a lăudat conducerea locală pentru implicare. M-aş bucura ca acest exemplu de bune practici să fie preluat în toată ţara şi, odată ajuns în Capitală, să dea semnalul de aplicare a metodelor de la noi.

Din păcate, însă, premierul este adeptul modelelor luate selectiv. Când vine vorba de biruri, invocă cazul Occidentului, unde taxele sunt mai mari şi impozitele progresive. În schimb, nu vrea să aplice modul de calculare a pensiilor ca în Vest, unde nu există pensii speciale.

Anul trecut, când Guvernul a decis spolierea micro-întreprinderilor, a promis că va face şi o reformă în grasul aparat bugetar. Avea exemplul Poloniei, o ţară de două ori mai populată şi cu jumătate din bugetarii noştri. Dacă e prea departe Polonia, putea să aplice modelul Bihor, unde cu jumătate dintre angajaţii rămaşi la Consiliul Judeţean se fac investiţii de patru ori mai mari.

Domnul prim-ministru ne-a asigurat că va face reforma, dar abia pe la jumătatea anului, pentru că trebuie făcute nişte analize riguroase. Îi trebuie un an pentru a da afară nişte paraziţi, când în Bihor problema s-a rezolvat într-o jumătate de oră?! Aşa că, în afară de vorbele frumoase, rămânem cu ideea că n-a fi nimic din toate astea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!