După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială.

O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.

De două ori, pe fiecare stradă

Controalele au început în urmă cu două săptămâni, întâi pe străzile cu case şi la sediile unor firme. "Pe fiecare stradă mergem într-o săptămână de două ori: lunea sau vinerea pentru verificarea sacilor galbeni sau a pubelelor cu deşeuri reciclabile, iar marţea sau joia pentru pubelele maro", explică Mirabela Pop, angajată a Direcţiei Tehnice din Primărie.

Echipa iese pe teren dimineaţa, după ce oamenii au scos deşeurile în faţa casei, dar înainte să fie colectate de utilajele RER Vest. Fiecare recipient este verificat, iar controlorii nu se sfiesc să scoată gunoaiele, pentru a vedea şi ce se "ascund" sub cele de la suprafaţă. Dacă constată că cel puţin 90% din conţinut este corespunzător, merg mai departe.

Prima abatere, avertisment

Dacă însă conţinutul este amestecat, se opresc şi fac fotografii, care vor servi ca dovezi dacă proprietarul deşeurilor va reclama că nu au fost ridicate. Apoi, lipesc pe pubelă sau pe sac un autocolant care informează că în interior se află "conţinut neconform", drept urmare nu poate fi ridicat decât ca deşeu rezidual. Aşa că proprietarul lor are de ales: fie goleşte conţinutul în pubela neagră şi o scoate pe aceea în stradă, fie îşi sortează deşeurile. Regulile sortării le află de pe un pliant pe care echipa îl lasă, laolaltă cu autocolantul.

În plus, la fiecare adresă unde echipa întâlneşte pubele ori saci cu deşeuri amestecate, vine din urmă şi Poliţia Locală, care dă un avertisment scris proprietarului. La următoarea abatere, agenţii nu vor mai fi la fel de blânzi...

Măştile, deşeu rezidual

În prima săptămână de controale, echipa a "atacat" străzile Moscovei, Îngustă, George Bariţiu, Regizor Mircea Popescu, Academiei, Ion Vidu, Crişan, Cloşca şi Horea. Din 101 pubele maro verificate, 69 au fost neconforme, adică nu au avut în interior doar deşeuri degradabile (fructe, legume, resturi alimentare, coji de ouă şi de pâine etc.), ci adesea şi flacoane, ambalaje de plastic ori chiar scutece sau obiecte textile.

La sacii galbeni sau pubelele pentru reciclabile, din 135 de verificări, 55 au fost neconforme, adică oamenii au aruncat, pe lângă PET-uri, folii, cutii de metal sau carton, şi resturi care nu pot fi reciclate. Cel mai adesea, resturi alimentare, al căror loc era în pubela maro!

De asemenea, o problemă pe care echipa de control o întâlneşte frecvent este cea a măştilor, aruncate ba în pubela maro, ba în sacul galben. Locul acestor deşeuri este însă în pubela neagră, deoarece ele nu pot fi reciclate.

Controale şi la blocuri

Săptămâna trecută, controalele au continuat pe străzile Ady Endre, Szigligeti Ede, Malului, Emilian Mircea Chitul, Alexandru Vaida Voievod, George Topârceanu, Coziei, Mimozei, Mărăşti, Moţilor, Gen. L. Mociulski, Bacăului şi Armatei Romane. Bilanţul acestor verificări încă n-a fost calculat, dar concluziile vor fi similare, după cum zic membrii echipei de control.

"Din păcate, întâlnim frecvent pubele sau saci cu conţinut neconform", spune Pop. De exemplu, la o casă cu curte comună de pe Ady Endre, verificată marţea trecută, dintre cei patru proprietari care au scos pubelele maro în stradă, unul singur a aruncat în ea doar deşeuri biodegradabile. "Uneori, oamenii ies în stradă şi ne întreabă ce nu au făcut bine. Se vede pe ei când vor cu adevărat să înţeleagă unde au greşit. Alţii se enervează şi ne reproşează că oricum toate sunt gunoaie", mai spune angajata Primăriei.

În această săptămână, controalele vor continua pe alte străzi din oraş. În plus, de-aici încolo, în zilele de miercuri, echipa de control va face verificări şi în pubelele asociaţiilor de la blocuri. De altfel, Primăria a anunţat deja că această activitate de control va fi permanentă, iar echipa va reveni şi pe străzile pe care a trecut o dată, pentru a vedea dacă orădenii au învăţat ceva din avertismentul primit. Dacă cu vorba bună n-a fost destul, urmează sancţiunea...

Controale gunoaie


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre controalele pe care Primăria le face în oraş, pentru a verifica dacă orădenii colectează selectiv?

Foarte bine face. Lumea aruncă tot în pubela maro, că e mai ieftină. Am văzut la multă lume pubelele negre nou-nouţe, nefolosite.

Gergely Erno

Da, sunt binevenite controalele. Oamenii nu vor da importanţă modului în care aruncă gunoaiele, dacă nu sunt atenţionaţi de autorităţi.

Laura Paul

Eu sortez deşeurile, dar după ce scot pubela în stradă, alţii aruncă gunoaie în ea. Să-mi spună Primăria cum să fac în aceste situaţii.

Szabo Istvan

Bine face Primăria. Orădenii care atâta efort nu pot face, să sorteze deşeurile, ar trebui să plătească mai mult la salubritate.

George

Noi nu putem educa oamenii să aibă grijă de alţi oameni din jurul lor, nu cred că-i vom face să sorteze gunoaiele. Controalele sunt inutile.

Iulia

La noi la bloc, oamenii aruncă haine, resturi alimentare în pubela verde, deşi scrie mare pe ea că e pentru sticle. E nevoie de controale.

Camelia