Colectarea separată a deşeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile şi cartoanele merg "la albastru", plasticul şi metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deşeurile biodegradabile, care devin compost, se pun "la maro". 

Ce rămâne se aruncă "în negru", adică în pubela pentru deşeuri reziduale. Totuşi, există şi deşeuri care ne pun în dificultate...

Cioburile, la rezidual

Cele mai multe greşeli în colectarea separată se fac când vine vorba de resturi banale produse în gospodărie. De exemplu, geamurile sparte, pe care mulţi le-ar arunca în pubela verde. În realitate, însă, cioburile, indiferent că este vorba despre sticla de borcane, pahare sau ferestre, sunt deşeuri reziduale şi se depozitează doar în pubela neagră. Tot acolo se aruncă şi sticlele sau PET-urile în care a fost ambalat uleiul. 

În pubela neagră nu se aruncă tigăile, însă, mai ales dacă sunt teflonate. Din cauza materialelor care le compun, acestea ar trebui duse la punctele de colectare separată din Oradea sau predate în campaniile de colectare a deşeurilor voluminoase.

Vasele termorezistente şi obiectele de ceramică, chiar dacă sunt casante, se aruncă în pubela pentru deşeuri reziduale, unde e şi locul bureţilor de vase, cu excepţia celor biodegradabili (cum sunt cei din lufă), care se pot arunca în pubela maro, dacă nu au fost folosiţi împreună cu detergenţi de vase cu compuşi chimici.

Periuţe electrice = deşeuri electrice

Sticluţele de parfum, de fond de ten sau alt produs cosmetic se pot arunca în pubela verde, cu condiţia să fie clătite. Rola de carton de la hârtia igienică se aruncă în sacul albastru, iar recipientele de la gel de duş, şampon şi săpun lichid sunt reciclabile.

Periuţele de dinţi clasice, chiar dacă sunt din plastic, pot fi purtătoare de bacterii, astfel că se aruncă între mizeriile reziduale. În schimb, periuţele electrice sunt deşeuri tot electrice, pentru că funcţionează pe bază de baterii, la fel cum sunt şi capetele de la aceste periuţe de dinţi. 

Nu sunt reciclabile nici şerveţelele umede sau bureţii de baie. Recipientele de la dezinfectanţi şi produse de curăţare, dacă au însemnate nişte romburi portocalii, trebuie depozitate la deşeuri periculoase, şi nu se aruncă în coşul de acasă. Cea mai bună soluţie pentru aruncarea lor este depozitarea la cele două puncte de colectare separată a deşeurilor din Oradea, de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!