Clădirea fostei Policlinici Mari din strada Republicii 35 va fi transformată în sediu de instituţie pentru Consiliului Judeţean Bihor.

Din policlinică, sediu de instituţie...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) a avizat în şedinţa din 22 aprilie, la cererea Consiliului Judeţean Bihor, lucrările de reparaţii capitale ale imobilului, precum şi schimbarea destinaţiei acestuia din instituţie de sănătate publică în sediu de instituţie.

"Odată reabilitată, această clădire va schimba cu siguranţă aspectul zonei respective, lucru pe care ni-l dorim cu toţii", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Consiliul Judeţean Bihor îşi doreşte reabilitare imobilului printr-un proiect cu finanţare europeană.

Imobilul, monument istoric de factură eclectică proiectat de arhitectul Rimanóczy Kálmán-junior, a servit inițial ca Palat al Finanţelor, iar după cel de-al doilea război mondial ca policlinică şi spital de boli infecţioase. În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare.

Proiectul de reabilitare va presupune de la izolarea hidrofugă şi termică a clădirii la reabilitarea faţadei, refacerea instalaţiilor interioare şi recondiţionarea picturilor şi detaliilor arhitecturale.

Statuia Avram Iancu va intra în reparaţii

În cadrul şedinţei, CMUAT a mai aprobat efectuarea de reparaţii la soclul statuii Avram Iancu din Parcul Traian, cu extinderea zonei pentru ceremonii şi realizarea iluminatului arhitectural.

"Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice a pregătit proiectul de reabilitare a soclului statuii lui Avram Iancu, situată în Parcul Traian, în contextul finalizării pasajului rutier subteran Magheru şi a reabilitării pasajului pietonal Magheru, lucrări care au condus la o schimbare pozitivă a aspectului urbanistic al zonei", au transmis comunicatorii Primăriei.

Odată obţinut avizul CMUAT, fundaţia va putea demara licitaţia pentru demararea lucrărilor.