După ce în plină pandemie a donat viziere personalului medical din Oradea şi poliţiştilor din Bihor, dar şi tablete pentru elevii din comuna Dobreşti, compania orădeană Valtryp ajută şi un grup de muncitori din Sri Lanka rămaşi fără locuri de muncă după ce au fost concediaţi de fostul angajator din Focşani. 23 de sri-lankezi vor munci la firma din Oradea, unde vor avea asigurată inclusiv cazarea de către noul angajator.

Apreciaţi pentru hărnicie

Întreaga presă din România a scris în cursul lunii mai despre povestea a peste 140 de muncitori din Sri Lanka angajaţi la o fabrică de confecţii din municipiul Focşani (judeţul Vrancea) şi rămaşi fără locuri de muncă după ce o parte din ei au fost diagnosticaţi în aprilie cu coronavirus, însuşi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, implicându-se în rezolvarea situaţiei lor prin găsirea unor alte joburi, la alte firme din ţară, sau sprijinirea repatrierii celor care doreau acest lucru.

O parte din sri-lankezi, cu toții sănătoși, vor avea de luna aceasta noi locuri de muncă la compania Valtryp din Oradea, deţinută de Valeriu Trip, fondată în 1994 şi devenită unul dintre cei mai importanţi furnizori de volane pentru producători auto de prestigiu din întreaga lume, de la Mercedes, Porsche, Jaguar şi Audi până la Lancia, Volvo, Toyota şi alţii.

"Crucea Roşie din Vrancea a luat legătura cu noi şi am fost întrebaţi dacă avem nevoie de aceşti muncitori. Iniţial era vorba despre 8 persoane, dar am hotărât să-i angajez pe toţi 23, după ce 17 dintre ei au dat o probă de lucru aici, la Oradea, şi m-am convins că sunt dornici de muncă", a declarat Valeriu Trip BIHOREANULUI.

"O persoană generoasă"

În fabrica de confecţii din Focşani lucrau, până în luna mai a acestui an, 144 muncitori din Sri Lanka, toţi cu forme legale, dar la un moment dat 21 dintre ei au fost depistaţi cu coronavirus. "O parte, cei infectaţi şi contacţii lor, au ajuns în spital, altă parte au fost izolaţi şi în carantină, după care unii au fost concediaţi, iar alţii au demisionat de teamă", a explicat Rodica Davidean, directorul filialei Vrancea a societăţii de Cruce Roşie.

Aceasta spune că Serviciul Imigrări din Vrancea a solicitat sprijin Crucii Roşii pentru rezolvarea situaţiei sri-lankezilor, iar organizaţia a contactat compania orădeană Valtryp după ce a aflat că era în căutare de angajaţi.

"Domnul Trip s-a dovedit o persoană generoasă, la mijlocul acestei luni le-a plătit drumul la Oradea, cazarea şi masa, celor care au fost de acord să dea acolo o probă de lucru, şi le-a dat şi bani de buzunar ca să poată reveni la Focşani, unde să stea până când firma din Oradea le amenajează spaţii de locuit, iar Serviciul de Imigrări din Bihor le va elibera avize de muncă", a mai spus directoarea Crucii Roşii Vrancea.

În pregătiri

Proprietarul Valtryp afirmă că l-a impresionat dorinţa sri-lankezilor de a munci şi disponibilitatea lor de a învăţa. "Ei nu prea ştiu româneşte, decât câteva cuvinte, mai mult vorbesc în engleză, dar am văzut că au disponibilitate totală să înveţe şi limba, şi meserie. Toți sunt sănătoși, au fost testați pentru Covid și sunt negativi", spune Valeriu Trip.

În urma hotărârii de angajare a celor 23 muncitori, la Valtryp au şi început deja lucrări de amanajare a unor spaţii de cazare destinate acestora, cu tot mobilierul necesar, inclusiv cu bucătării şi, bineînţeles, cu grupuri sanitare. "Cred că în 10-15 zile vor fi gata, până atunci sper să fie finalizate şi avizele de muncă de la Imigrări. Oamenii vor fi operatori de producţie, iar şcolarizarea şi formarea lor profesională vor fi asigurate tot de noi", a precizat Valeriu Trip.

Compania Valtryp şi-a mai oferit sprijinul în timpul pandemiei şi comunităţii din Bihor, donând 400 de viziere pentru personalul medical din Oradea şi pentru Inspectoratul Judeţean de Poliţie, precum şi tablete pentru 20 de elevi ai şcolii din comuna Dobreşti care nu aveau asemenea dispozitive necesare învăţământului la distanţă.