Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, finalizarea probelor concursului pentru viitorii directori ai şcolilor din judeţ, cu soluţionarea contestaţiilor de la interviuri.

A fost publicată şi lista candidaţilor promovaţi, însă, cu mici excepţii, aici se regăsesc doar nişte numere, deoarece candidaţii şi-au anonimizat numele. Aşa că, în loc să afle cine ar putea fi viitorii şefi de şcoli, profesorii, elevii şi părinţii pot afla doar ce coduri unice au aceştia!

Aşa cum BIHOREANUL a scris, la acest concurs, în premieră, candidaţii au avut opţiunea să-şi ascundă numele şi cei mai mulţi dintre ei au şi decis astfel, chiar dacă aspiră să conducă şcoli publice, unde salariile sunt plătite din bani publici.

Directori reconfirmaţi

Doar la câteva unităţi de învăţământ din judeţ se vede şi numele candidaţilor promovaţi la concurs. La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea a luat media 8,3 directoarea în funcţie Teodora Pantazi, la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, cu 9,1, directorul Iulius Timar rămâne în funcţie, iar la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu actuala echipă de conducere a reconfirmat: directoarea Antonia Nica are la concurs cu media 9,3, iar adjuncta Rodica Mureşan 8,6.

La Şcoala „Iosif Vulcan” din Holod, a câştigat concursul profesoara Tatiana Şinca, cu media 7,7, iar la cea din Cefa actuala directoare, Alexandra Roman, cu media 7,9. La fel, la şcoala din Cheresig a reconfirmat directoarea Delia Sim, cu media 8,4, la Derna directorul Florian Moise (media 8,9), iar la Cociuba Mare profesoara Florica Trif (7,3).

Există şi situaţii unde candidaţii care nu şi-au ascuns numele au obţinut medii de promovare, dar nu au notele cele mai mari, aşa că ar putea ajunge în funcţii doar dacă contracandidaţii lor cu rezultate mai bune se vor retrage. Se întâmplă la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, unde fostul director Szatmari Adrian a promovat cu media 7,8, însă un alt candidat are o medie mai mare, de 8,5.

Răsturnări de situaţii

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat, în ciuda numelor anonimizate, că mai sunt şi răsturnări de situaţii în şcolile din Bihor.

De exemplu, la Colegiul Economic Partenie Cosma, Virgil Blage nu va mai fi director, deoarece colegul său Daniel Negrean a luat o notă mai mare, iar la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu directorul în exerciţiu Radu Pîrja a pierdut de asemenea, în faţa colegei Monica Costa.

De asemenea, la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, unde fosta directoare Gheorghina Bîrlădeanu l-a concurat pe actualul director Sorin Cuc, rezultatul mai bun l-a obţinut cel din urmă. Totuşi, concursul este în atenţia procurorilor DNA, pentru că Bîrlădeanu a acuzat o posibilă fraudă, la proba scrisă, unde Cuc a luat o notă semnificativ mai mare, după contestaţii.

Note mai mari, după contestaţii

IŞJ Bihor a mai anunţat, sâmbătă, că la proba de interviu, desfăşurată între 15 noiembrie şi 8 decembrie, 173 de profesori promovaţi la examenul scris au depus 244 de candidaturi. „Pentru 40 probe de interviu nu s-au prezentat candidații, respectiv s-au retras, iar în cazul a 22 dintre acestea s-au obținut note sub 7. S-au depus contestații pentru rezultatele de la 20 probe de interviuri”, a transmis Inspectoratul Şcolar.

În urma contestaţiilor, soluţionate în alt judeţ, 3 candidaţi au obţinut note mai mari, 14 mai mici, iar 3 au rămas cu aceleaşi note. IŞJ Bihor nu precizează care sunt aceste modificări.

Luni, 13 decembrie, candidaţii care au promovat concursul la mai multe unităţi de învăţământ vor trebuie să-şi exprime opţiunile. Ulterior, pe 17 decembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor va valida rezultatele finale şi se va şti cine sunt codurile care se instalează la şefia şcolilor şi grădiniţelor...

Vezi mai jos lista publicată sâmbătă de IŞJ Bihor: