Consiliul Local Oradea a aprobat joi asocierea cu Consiliul Judeţean Bihor în vederea înfiinţării companiei aeriene Air Oradea, cu votul exclusiv al consilierilor liberali.

Oradea este acţionar majoritar

Hotărârea a fost adoptată la o zi după ce, reunit în şedinţă ordinară, Consiliul Judeţean Bihor a luat o decizie similară.

"În urma discuţiilor cu Consiliul Judeţean am stabilit că Primăria Oradea va deţine 60% din acţiuni, iar Consiliul Judeţean Bihor 40%, pe principiul că acesta finanţează Aeroportul din Oradea, iar Primăria va fi asociatul majoritar la compania aeriană", a declarat primarul Florib Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Astfel, municipalitatea orădeană va contribui cu nouă milioane lei la capitalul social al viitoarei societăţi pe acţiuni, în timp ce contribuţia Consiliului Judeţean Bihor va fi de şase milioane lei.

Potrivit edilului, Air Oradea va avea trei curse zilnice de Bucureşti de luni până vineri, iar în weekend câte două pe zi.

"Legat de cursele externe vom avea patru, către patru destinaţii europene", a spus Birta.

Destinaţiile acestor curse, tipul aeronavelor şi modul în care vor fi deţinute acestea, în chirie sau proprietate, va fi stabilit prin planul de afaceri al viitoarei companii.

"Cert este că din primăvara anului viitor această companie va fi operaţională şi va opera aceste curse în prima fază între Oradea şi Capitala României, la preţuri avantajoase pentru orădeni, turişti şi investitori", a spus Birta.

O companie – experiment...

Spre deosebire de liberali, opoziţia social-democrată a fost cât se poate de sceptică cu privire la reuşita acestui proiect.

"Din punct de vedere al afacerii, Primăria  doreşte să construiască o autostradă aeriană pentru că nimeni nu este dispus să o facă pe criterii de business", a atras atenţia social-democratul Adrian Madar.

La fel, colegul său, Emilian Pavel, a avertizat că demersul municipalităţii "este un experiment pentru că la nivel mondial există doar un mic exemplu de companie similară, în Danemarca".

Pesedistul a avertizat că în cazul în care afacerea se va dovedi un eşec liberalii vor trebui să îşi asume responsabilitatea. Intervenţia lui Pavel nu a fost pe placul liberalului Ioan Lezeu. "Dumneavoastră aţi făcut vreodată o afacere privată? Şi, din start, aţi garantat că va şi merge?", a întrebat Lezeu.

Pavel nu s-a lăsat mai prejos. "Am făcut, nu asta este problema. Problema este că dumneavoastră faceţi această afacere pe banii orădenilor", a spus pesedistul.

În final, Consiliul Local şi-a desemnat cei doi reprezentanţi în Adunarea Generală a Asociaţilor la compania aeronautică: consilierii PNL Andrei Crăciun şi Marius Zdrâncă.

Hotărârea privind asocierea Consiliului Local Oradea cu Consiliul Judeţean Bihor în vederea înfiinţării companiei aeriene Air Oradea a fost adoptată cu concursul exclusiv al liberalilor, în vreme ce reprezentanţii PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot.