Consiliul Local Oradea a aprobat joi scumpirea gigacaloriei livrate populaţiei la 527 de lei, pentru consumatorii din rețeaua de distribuție, așa cum sunt majoritatea în municipiu, și la 477 de lei în cazul consumatorilor cu puncte termice proprii.

Măsura a fost luată căci s-a mărit, pe perioada primăverii și verii, TVA-ul aplicat pentru agentul termic, însă orădenii nu vor suporta direct majorarea, întrucât ea va fi acoperită prin subvenții de la bugetul local.

Birta: „Prețul facturat populației rămâne același”

Noile tarife au fost adoptate cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR şi PSD s-au abţinut.

Majorarea de tarif este cauzată de majorarea TVA-ului la 19%, nivel impus de Legea serviciului public de alimentare cu energie termică din 2006, care prevede aplicarea unui procent redus la 5% doar pentru perioada de iarnă, din 1 noiembrie până în 31 martie, şi numai pentru populaţie.

Scumpirea gigacaloriei nu va afecta, însă, orădenii.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, până la finalul lunii octombrie, când va începe viitorul sezon de încălzire, Termoficare Oradea va factura populaţiei agentul termic furnizat prin reţelele de distribuţie, la un preţ de 397 lei pe gigacalorie, la fel ca până acum.

„Preţul pe gigacalorie facturat populaţiei va rămâne acelaşi, urmând ca diferenţa de TVA să fie suportată de municipiul Oradea", le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Aceeași măsură privind mărirea subvenției a fost aplicată și în alți ani.

Au dublat subvenţia pentru populaţie

Astfel, începând de la 1 aprilie, subvenţia pe gigacalorie acordată de la bugetul local populaţiei racordate la reţeaua de distribuţie va creşte de 68 lei la 130 lei.

În cazul orădenilor care au propriile puncte termice alimentate din reţeaua de transport a Termoficare, preţul de facturare pe gigacalorie va rămâne de 361 lei.

Şi în acest caz, bugetul local îşi va asuma creşterea subvenţiei pe gigacalorie de la 60 lei la 116 lei.

În ceea ce priveşte agentul termic furnizat consumatorilor non-casnici, care nu au beneficiat de un TVA redus la 5% în timp de iarnă preţul pe gigacalorie va rămâne la 670 lei pentru cei racordaţi în reţeaua de transport. Totodată, în cazul consumatorilor non-casnici alimentaţi cu încălzire din reţeaua de distribuţie, preţul pe gigacalorie va rămâne 798 lei.

Tabelul cu tarifele de Termoficare, așa cum a fost votat în Consiliul Local Oradea:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!