Construcţia noii hale din Piaţa Cetate, în locul celei distruse în incendiul din vara anului 2020 - care era de lactate, carne, flori și panificație -, va fi finalizată în cursul lunii iulie. Gradul de realizare a lucrărilor este de 98%.

"Au mai rămas finisaje"

Constructorii halei mai au de făcut ultimele amenajări. "Au mai rămas de finalizat spaţiile verzi şi unele finisaje în interiorul clădirii", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Ovidiu Guler.

Potrivit acestuia, lucrările se vor încheia în următoarele săptămâni. "Şantierul se va închide în cursul acestei luni, după care vom face recepţia lucrărilor şi vom preda noua hală către Administraţia Domeniului Public Oradea (n.r. care gestionează pieţele orădene)", a spus Guler.

Până în prezent constructorii au ridicat noua hală, numită C1, pe amplasamentul fostei construcţii distruse de incendiul din iulie 2020, au asfaltat parcarea cu 50 de locuri situată în latura dinspre blocul Cicero, au executat forajele din care se va asigura încălzirea clădirii pe bază de apă geotermală, au montat instalaţiile interioare şi lucrează la finisaje.

Inițial, lucrările de construire a halei au fost programate să se încheie în luna mai. „Termenul a fost decalat pentru ca lucrările de asfaltare din zona pieței să poată fi corelate cu cele cuprinse în proiectul de amenajare a pasajelor din Piața Cetate. Acestea au avut loc în urmă cu câteva săptămâni”, a explicat directorul adjunct Ovidiu Guler.

Termen, luna septembrie

„Dacă Primăria Oradea ne va preda hala în luna iulie, aceasta va fi pusă la dispoziţia comercianţilor în termen de circa o lună şi jumătate, undeva în septembrie", a declarat BIHOREANULUI directorul ADP, Liviu Andrica.

Potrivit acestuia, societatea are nevoie de un răgaz pentru autorizarea construcţiei ca spaţiu comercial de către diferite instituţii, de la ISU Crișana la Direcţia de Sănătate Publică, precum şi pentru mobilarea ei.

În noua hală vor fi amenajate 76 de module, după modelul celor din Piaţa Rogerius, şi vor fi aduse 30 de vitrine frigorifice pentru a fi puse la dispoziţia comercianţilor de legume, fructe şi produse agro-alimentare.

Cu chirii majorate

Noile spaţii vor fi închiriate doritorilor la un preţ majorat față de cele practicate în prezent. „Tarifele de închiriere vor fi aliniate undeva la nivelul celor practicate în Piaţa Decebal, care are un vad asemănător", a apreciat Liviu Andrica. „Majorarea tarifelor este justificată prin faptul că în noua hală le vom oferi comercianţilor condiţii mai bune", a adăugat directorul ADP.

În plus, ADP Oradea va trebui să facă investiții în dotarea noii hale, pe care dorește să le amortizeze. Societatea va trebui să achiziționeze 30 de vitrine frigorifice pentru carne şi lapte, la un preţ de circa 3.500 euro pe bucată.

Potrivit portalului ADP Oradea, în momentul de faţă, preţul de închiriere a unui modul cu o suprafaţă de 6 mp în hala de lactate din Piaţa Decebal este de 45 lei cu TVA inclus, pe zi, adică circa 1.350 lei pe lună.

Un proiect cu două etape

În paralel cu închiderea lucrărilor la noua hală C1 din Piaţa Cetate, Primăria Oradea face pregătiri pentru deschiderea şantierului la viitoarea hală C2 din vecinătate. „Până în prezent a fost realizată structura de rezistenţă a rampei şi pasajului are vor asigura accesul la parcarea subterană de sub viitorul corp C2", a declarat directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler.

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind reamenajarea Pieţei Cetate sub forma unui centru de afaceri după modelul celui din Rogerius, cofinanţat din fonduri europene, s-a împotmolit într-un proces cu Ministerul Culturii. Distrusă în incendiul din vara anului 2020, vechea hală din Piaţa Cetate, care a fost monument istoric, avea în jur corpuri de clădiri ce trebuiau declasate înainte de a fi demolate.

Primăria Oradea a câştigat în primăvara acestui an, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul prin care a cerut Ministerului Culturii declasarea corpurilor demolate, dar reprezentanţii guvernamentali au făcut recurs.

Municipalitatea a reuşit, totuşi, să ajungă la un consens privind realizarea lucrărilor în formă etapizată. Prima etapă, aprobată de Comisia de Cultură, a presupus reconstruirea halei C1. Noua clădire trebuia să arate cât mai asemănător cu cea care a ars.

Fostă remiză de tramvaie, hala cu pereți din cărămidă care au inspirat exteriorul actualei construcțiii a fost una dintre cele mai vechi clădiri industriale din Oradea.

Etapizarea proiectului a fost necesară pentru ca municipalitatea orădeană să nu piardă fondurile europene alocate în proiect, care trebuiau cheltuite până la finalul anului trecut.

Lucrările vor continua...

În faza a doua, în Piața Cetate va fi construit un al doilea corp de clădire, mult mai mare, denumit de municipalitate „C2”. Această clădire va adăposti 504 mese pentru legume şi fructe, 152 de module comerciale pentru produse nealimentare, 34 de spaţii comerciale, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial - agricol şi birouri pentru administraţie. Construcţia va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri.

„Aşteptăm încă avizul Ministerului Culturii pentru declasarea unor corpuri de clădire (n.r. - care deja nu mai există, căci au ars în 2020) pentru a putea începe lucrările la etapa a doua", a precizat directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler.

Lucrările de construire cuprinse în cele două etape, în valoare totală de 77 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitaţie unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons.

Valoarea lucrărilor din prima etapă, care implică amenajarea halei C1, este de 15,3 milioane lei. Diferenţa de circa 61,7 milioane lei urmează să fie alocată pentru amenajarea corpului C2. Din valoarea totală a investiţiei, circa 9 milioane lei o reprezintă cofinanţarea europeană printr-un proiect transfrontalier România - Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!