Constructorii angajaţi de Primăria Oradea au finalizat lucrările de stabilizare a dealului de lângă Spitalul Judeţean pentru a putea amenaja aici viitoarea parcare supraetajată cu peste 500 de locuri.

Au stabilizat dealul...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, constructorii au amenajat, printre altele, piloţii foraţi, grinzile de coronament şi ancorele viitoarei parcări cu 5 etaje.

"Până acum s-a finalizat zidul perimetral format din 157 de piloţi foraţi, cu adâncimi cuprinse între 14 şi 18 metri, şi au fost executate cele 58 de ancoraje ale piloţilor de pe latura sudică, dinspre deal, cu lungimi de 20 - 30 metri", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Odată finalizate aceste lucrări de stabilizare a versantului, menite să prevină alunecările de teren, constructorii au demarat săpăturile la incinta viitoarei parcări cu o capacitate de 26.000 metri cubi.

"În perioada următoare, din 18 martie, va începe armarea radierului, care va trebui finalizată până la sfârşitul lunii", a spus Popa.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, lucrările de amenajare a viitoarei parcări sunt realizate în proporţie de 17%.

... şi au turnat fundaţia

În paralel, pe amplasamentul din vecinătatea viitoarei parcări, se lucrează la amenajarea unui ambulatoriu pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Constructorii au amenajat canalul tehnic în care vor fi deviate toate reţelele din zonă şi au turnat fundaţia viitoarei clădiri.

"În perioada următoare se vor turna stâlpii şi se va cofra, arma şi turna placa peste primul nivel. Aceste lucrări sunt programate să se finalizeze până la sfârşitul lunii martie", a explicat directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Ovidiu Guler.

Funcționale din 2024

Viitoarea parcare supraetajată şi noul ambulatoriu sunt construite de DPI pe fonduri de la bugetul local şi DMPFI cu cofinanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

După cum BIHOREANUL a mai scris, deşi ambele lucrări au termen de finalizare la jumătatea anului viitor, având în vedere să se desfăşoară într-o zonă foarte aglomerată, constructorul i-a promis primarului Florin Birta că acestea vor fi terminate până la sfârşitul acestui an.

"Vrem ca spre finalul anului, primele două niveluri ale parcării să fie date în folosinţă, chiar dacă lucrările la acestea vor continua", a mai precizat şeful DPI, Lucian Popa.

O parcare mult dorită...

Viitoarea parcare supraetajată cu 516 de locuri va fi amplasată pe aliniamentul străzii Gheorghe Doja în zona intersecţiei cu strada Salvării.

Parcarea, cu cinci etaje, va avea 21 de locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi, mai multe staţii de încărcare a vehiculelor electrice şi va fi legată de viitorul ambulatoriu printr-o pasarelă, pentru a uşura accesul pacienţilor şi cadrelor medicale în spital.

Lucrările de construire a parkingului supraetajat au fost atribuite asocierii formate din firmele Drum Asfalt şi Grup Construcţii Est pentru suma de 45,8 milioane lei, plus TVA.

La finalul lucrărilor, Spitalul Judeţean din Oradea va fi primul din ţară care are, pe lângă propriul heliport (inaugurat în 2015) şi propria parcare.

Birouri, cabinete, ATI...

Amplasat în faţa corpului principal al Spitalului Judeţean, viitorul ambulatoriu al acestuia este construit în vecinătatea parcării supraetajate pentru suma de 63,8 milioane lei, plus TVA, de către o asociere condusă de Precon Transilvania din care mai fac parte încă şase firme.

La demisolul clădirii va fi amenajat accesul principal în spital cu birouri pentru internări şi externări.

Aici vor fi amenajate vestiare pentru pacienţi şi cadre medicale, cabinete de consultaţii şi o cale separată de acces, prin exterior, către cabinetele de boli infecţioase şi pneumologie.

Potrivit proiectului, la parterul clădirii şi primul nivel, legat de corpul deja existent al spitalului, urmează să se facă amenajări specifice de  policlinică-ambulatoriu, iar la nivelurile superioare vor fi amenajate birouri şi o secţie ATI complet nouă.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!