Municipalitatea orădeană a reluat miercuri demolarea caselor din intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal pentru a face loc viitorului pasaj subteran.

Restricţii impuse de şantier

Constructorii au început în cursul dimineţii dezafectarea caselor de pe partea stângă a drumului, pe sensul de mers către Primărie.

Din motive de siguranță, traficul auto a fost restricţionat la o singură bandă pe fiecare sens de mers începând cu ora 10. Restricţiile au durat până după ora 13.

Restricţionarea traficului a dus la formarea de cozi de maşini, mai ales pe sensul de mers dinspre Ioşia către zona centrală, deşi circulația se desfășura sub supravegherea agenţilor de Poliţie Rutieră.

Miercuri, în jurul orei 12, şirul de maşini se întindea de la cartierul Ared din zona Ioşia până în faţa semaforului de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal.

Pe acest tronson de şosea pietonii care treceau pe trotuar depăşeau cu uşurinţă maşinile prinse în trafic.

Timpul petrecut de un conducător auto într-o maşină care străbătea distanţa de circa 300 metri a ajuns la prânz şi la 15 minute. Mai mult, șoferii au fost nevoiți să aştepte schimbarea semnalului roşu al semaforului şi de trei ori înainte de a putea traversa intersecţia.

Dezafectate cu mâna

Circulaţia auto în zonă a fost reluată cu două benzi pe sens după ora 13, pentru a se evita blocarea şoselei la orele de vârf. Constructorii au păstrat închis doar trotuarul din dreptul caselor în curs de demolare.

În pregătirea demolărilor, muncitorii au tăiat în ultimele zile zidurile dintre corpurile de clădire care urmează să fie puse la pământ şi cele care vor rămâne în picioare.

„Pentru a nu crea pagube vecinilor, imobilele vor fi dezafectate manual, ceea ce presupune o muncă mai migăloasă şi un termen mai lung de execuţie", a declarat pentru BIHOREANUL un angajat al municipalităţii.

Pentru a diminua deranjul provocat în trafic, reprezentanţii municipalităţii iau în calcul dezafectarea clădirilor pe timp de noapte sau în weekend, pentru a nu mai restricţiona circulaţia în zonă.

Termenul de eliberare a amplasamentului convenit cu executantul este data de 10 iunie, cu circa o săptămână înaintea începerii lucrărilor la viitorul pasaj subteran.

Un pasaj de 39,4 milioane lei

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria Oradea a început la jumătatea lunii mai lucrările de demolare a caselor din intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal pentru a face loc viitorului pasaj pe sub acesta din urmă.

Municipalitatea orădeană a cumpărat anul trecut casele de la proprietari cu circa un milion de euro. Primăria Oradea a început dezafectarea clădirilor pentru a face loc viitorului şantier. Ulterior, pe amplasamentul fostelor clădiri se vor amenaja rampele de ocolire a viitorului pasaj subteran.

Pentru a diminua, pe cât posibil, deranjul provocat în trafic, dezafectarea clădirilor s-a făcut pe etape.

În prima etapă au fost puse la pământ clădirile de pe partea dreaptă a străzii Tudor Vladimirescu pe sensul de mers către Primărie, iar acum a demarat dezafectarea imobilelor de pe partea stângă a şoselei.

Municipalitatea orădeană vrea să grăbească lucrările de eliberare a amplasamentului pentru ca firma Freyrom să poată începe în jurul datei de 15 iunie construirea pasajul subteran pe sub Bulevardul Decebal, investiţie de 39,4 milioane lei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, şantierul se va desfăşura cu sistarea circulaţiei în zonă peste vară, inclusiv a tramvaielor, şi devierea traficului pe rute ocolitoare care urmează să fie stabilite în cursul săptămânii viitoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!