Primăria Oradea a demarat lucrările pregătitoare pentru construirea viitorului pasaj subteran prin care strada Tudor Vladimirescu va subtraversa Bulevardul Decebal, una dintre cele mai aglomerate artere din oraş.

Atenţie, demolări!

În cursul zilei de luni, municipalitatea orădeană a făcut ultimele pregătiri pentru dezafectarea clădirilor de la intersecţia celor doua străzi, cumpărate anul trecut de la orădeni cu circa un milion de euro.

"Conform înţelegerii cu foştii proprietari, casele erau goale încă de la 1 ianuarie. În cursul zilei de luni s-au făcut ultimele debranşări de la reţelele de energie electrică şi gaz şi a început dezafectarea clădirilor din curţile caselor", a explicat pentru BIHOREANUL un angajat al Primăriei.

Demolările propriu-zise ale clădirilor au început marţi dimineaţă cu casele situate pe partea dreaptă a străzii Tudor Vladimirescu pe sensul de mers către centrul oraşului.

"Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor de demolare am cerut sprijinul Poliţiei Rutiere pentru restricţionarea circulaţiei pe o singură bandă pe sensul de mers către zona centrală. Oricât te-ai strădui, în timpul lucrărilor pot cădea bucăţi de moloz în şosea", a explicat funcţionarul.

Lucrările sunt programate să continue cu dezafectarea clădirilor de pe partea stângă a drumului, cu termen de finalizare înainte de sfârşitul acestei luni.

Şantier în timp de vacanţă

După cum BIHOREANUL a mai scris, construcţia pasajului a fost atribuită săptămâna trecută firmei Freyrom, constructorul pasajelor subterane din Piaţa Gojdu şi al celui peste sensul giratoriu de la intrarea în parcul industrial din Calea Borşului, pentru suma de 39,4 milioane lei.

"Lucrările efective sunt programate să înceapă în jurul datei de 15 iunie, cel mai probabil în ultima săptămână de școală. Vrem să profităm pe cât posibil de traficul auto mai relaxat din timpul vacanţei de vară", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

De altfel, pentru a economisi timp, la începutul acestei săptămâni, constructorul a început deja lucrările de proiectare pentru viitorul pasaj.

Intenţia municipalităţii este ca pasajul să fie deschis circulaţiei încă din toamna acestui an, chiar dacă lucrările vor continua până în prima jumătate a anului 2025.

„Obiectivul nostru este ca, până în septembrie, la începerea viitorului an școlar, să putem da drumul din nou la circulația tramvaielor pe Bulevardul Decebal, chiar dacă înseamnă ca peste vară să se lucreze în două sau chiar trei schimburi. Din discuțiile cu constructorul, dacă nu vor apărea probleme deosebite, pentru că zona este traversată de canalizarea menajeră care vine de la Băile Felix, lucrările se pot finaliza până la sfârșitul anului”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Pasaj cu lift

Conform planului municipalităţii, viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal va fi lung de 11,9 metri, lat de 25 metri şi va avea câte o bandă pe sens.

Construcţia, asemănătoare pasajului din Bulevardul Magheru, va avea în plus un pasaj pietonal, paralel celui rutier. Cu o lungime de 36,8 metri şi o lăţime de 3 metri, pasajul pietonal va avea la capete atât trepte, cât şi lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi, mamele cu cărucioare ori biciclişti.

Viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal va face parte din coridorul de mobilitate Tudor Vladimirescu - Meşteşugarilor.

Acesta va mai cuprinde lucrări precum lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi pe tronsonul spre cartierul Ioşia, amenajarea unui pasaj subteran la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Oneştilor, amenajarea a două benzi pe sens pe strada Lăpuşului şi ridicarea în capătul străzii Meşteşugarilor a unui pasaj care va supra-traversa şoseaua de centură şi linia ferată.

Construcţia pasajului va fi cofinanţată prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!