Consiliul Local a hotărât joi cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL majorarea cu patru lei, la 385,8 lei, a contribuţiei lunare pe care o plătesc părinţii pentru întreţinerea copiilor în creşă.

A crescut costul cu creşa...

Costul lunar de întreţinere a copiilor în creşă a fost majorat anul acesta de Consiliul Local cu 21 lei - de la 1.908 lei la 1.929 lei pe lună în anul şcolar 2021 - 2022, ca urmare a calculelor făcute de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea.

"Având în vedere că, în primul semestru al anului 2021, numărul mediu zilnic de copii care au frecventat creşa a fost de 427 copii, costul mediu zilnic pentru un copil în creşă se calculează raportând cheltuielile curente la numărul mediu zilnic de copii şi la numărul de ore lucrătoare din primul semestru al anului 2021 în care a funcţionat creşa, respectiv 125 de zile, rezultând un cost mediu de 91,88 lei pe zi pe copil şi un cost lunar de întreţinere, în cuantum de 1.929 lei pe copil, corespunzător unui număr mediu de 21 de zile lucrătoare din lună în care funcţionează creşa", se menţionează în Hotărârea de Consiliu Local adoptată joi.

... creşte şi contribuţia părinţilor

Concret, începând din toamnă, conform HG 1.252 din 2012, pentru un venit brut lunar cumulat al părinţilor între 225 lei şi 699 lei, aceştia vor fi obligaţi să acopere 10% din costul cu întreţinerea micuţilor majorat joi la 1.929 lei pe lună, adică 192,9 lei, în cazul în care au un copil la creşă, respectiv 5%, adică 96,45 lei, în cazul în care au doi sau mai mulţi copii.

Pentru părinţii cu un venit brut lunar cumulat de peste 700 lei, categorie în care se înscriu majoritatea celor peste 400 de familii orădene cu copii de creşă, contribuţia va fi de 20%, adică 385,8 lei în cazul în care au un copil şi de 10%, adică 192,9 lei dacă au doi sau mai mulţi copii.

"Dezinformează prin omisiune!"

Scumpirea contribuţiei pentru creşă s-a făcut cu opoziţia reprezentanţilor PSD şi UDMR din Consiliul Local. Social-democratul Adrian Madar a cerut încă de la începutul şedinţei retragerea punctului de pe ordinea de zi pe considerentul că sumele sunt "umflate".

Amânarea dezbaterii a fost respinsă prin vot de grupul PNL, majoritar în Consiliul Local.

"Materialul prezentat dezinformează prin omisiune. Nu este prezentat un articol extrem de important din Legea 263 din 2007 (n.r. privind organizarea şi funcţionarea creşelor) care spune că costul lunar se calculează în funcţie de cheltuieli cu hrană, cazarmament şi altele şi numai în cazul creşelor private cuprinde şi cheltuielile aferente salariilor, iar aici nu este cazul", a spus Madar.

Un proces fără efecte

Consilierul PSD a arătat că un orădean a atacat în instanţă ca nelegală inclusiv HCL 522 din 2020 prin care Consiliu Local a majorat costul lunar cu întreţinerea copiilor la 1.908 lei pe lună.

"În litigiu, la instanţe este depus un raport al unui expert care spune că costul lunar este de 484 lei şi nu de 1.908 lei cât a fost anul trecut", a spus Madar.

Orădeanul la care a făcut Madar referire este de fapt fostul lider al grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda.

Demersul fostei consiliere s-a blocat în instanţă la nivel de expertize şi contraexpertize şi nu va avea niciun efect de vreme ce inclusiv costul pe care l-a atacat atunci a fost acum desfiinţat şi înlocuit cu altul mai mare.

"Să plătească măcar hrana!"

Poziţia social-democratului cât şi a consilierului UDMR, Pető Dalma Csilla, care a invocat că "expertul a arătat în instanţă negru pe alb unde se greşeşte", nu a avut însă niciun efect asupra reprezentanţilor administraţiei PNL.

Primarul Florin Birta a susţinut în continuare că sumele au fost calculate corect şi a afirmat că "un părinte care îşi duce copilul la creşă trebuie să îi plătească măcar hrana".

Edilul a mai precizat că aşteaptă hotărârea instanţie cu privire la HCL 522 din 2020 "iar când ea va rămâne definitivă vom aplica în consecinţă acele măsuri".

Florin Birta a mai spus că acest conflict se va stinge de la sine din motive independente de voinţa consilierilor locali indiferent de tabăra în care se află.

"Pe viitor costurile cu creşele vor fi preluate de stat, va exista un cost standard, la fel ca în cazul elevilor şi vom scăpa de această problemă", a spus Birta.

Dar până atunci peste 400 de familii orădene vor trebui să plătească mai mult pentru a-şi duce copiii la creşă în perioada în care părinţii sunt la serviciu...