România rămâne şi în molimă o ţară a paradoxurilor. Dacă în plină pandemie autorităţile au reuşit să ţină sub control răspândirea infectărilor, după "relaxare" numărul noilor cazuri Covid a explodat peste media din perioada de foc.

Cauzele sunt diverse, de la proliferarea teoriei negaţioniste şi contra-exemplele date de politicieni prin propriul comportament până la decizia prin care CCR a declarat neconstituţionale izolarea, carantinarea şi internarea obligatorie a persoanelor infectate, astfel că în întreaga ţară sute de persoane cu Covid s-au "eliberat" din spitale nevindecate ori au refuzat internarea.

BIHOREANUL vă arată ce motive invocă cei care refuză spitalizarea, care sunt riscurile şi ce cred medicii despre libertatea redată celor care în primăvară erau consideraţi "pericole biologice".

Relaxare cu infectare

Nesiguranţa a cuprins întreaga lume, iar guvernele au acţionat diferit în încercarea de a opri SARS-Cov-2. Majoritatea au impus un "lockdown" general, restricţionând deplasarea cetăţenilor, altele, puţine, doar le-au recomandat să şi le limiteze singuri. În timp ce Covid făcea ravagii în Europa, România a adoptat starea de urgenţă, din 16 martie oamenii putând ieşi din case doar cu declaraţii pe proprie răspundere şi numai pentru motive întemeiate.

Severitatea măsurii era justificată: cu un sistem sanitar şubred, cu deficit mare de medici şi asistente după lungul exod al acestora spre Occident şi cu depozitele de echipamente şi medicamente goale, "închiderea" s-a dovedit o soluţie corectă. Pe 15 mai, ziua ieşirii din starea de urgenţă, erau înregistrate doar 190 noi îmbolnăviri, iar după încă o lună, pe 15 iunie, numai 166. În următoarea lună, însă, numărul noilor cazuri a explodat, ajungându-se sâmbăta trecută la 889 noi infectări raportate oficial.

În numele libertăţii

Ce a determinat evoluţia ascendentă? Specialiştii spun că teoriile negaţioniste, dar şi conduita politicienilor, începând cu premierul Ludovic Orban, pozat fără mască în propriul birou alături de câţiva miniştri la o agapă aniversară, până la preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, care nu poartă mască sub pretextul că are deviaţie de sept.

Cea mai grea lovitură aparţine, însă, Curţii Constituţionale a României, care pe 25 iunie a emis Decizia 458/2020, declarând neconstituţionale măsuri din Legea 95/2006, privind reforma în sănătate, iniţiate inclusiv de actualul preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, în trecut lider PSD şi al Camerei Deputaţilor. Conform Deciziei, prevederile referitoare la carantină şi internarea obligatorie a persoanelor care pot răspândi boli transmisibile "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale", iar "măsurile de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de epidemii" nu pot fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, cum se procedase din martie până atunci.

Pe româneşte, măsuri adoptate în toată Europa (miercurea trecută, de pildă, exact prin ordin al ministrului Sănătăţii, Austria a suspendat legăturile aeriene cu România) au devenit la noi, brusc, neconstituţionale. Şi asta în condiţiile în care CCR a ignorat o altă prevedere a Constituţiei, referitoare la dreptul la protejarea sănătăţii publice şi a cetăţenilor...

Scenariu îngrijorător

Imediat după publicarea Deciziei, numeroşi pacienţi au început să se externeze din spitale, iar persoane nou diagnosticate să refuze internarea. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până sâmbăta trecută, au făcut acest lucru nu mai puţin de 913 persoane.

Având în vedere situaţia, săptămâna trecută Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, în baza unor studii ale Comitetului Ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, conform cărora se previzionează că în august numărul cazurilor noi poate creşte până la 1.600/zi.

BIHOREANUL a aflat câte dintre persoanele depistate cu Covid în judeţ în ultimele trei săptămâni au invocat Decizia CCR, cerând externarea din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea, şi respectiv câte au refuzat internarea, declarând că se autoizolează la domiciliu pentru a nu răspândi boala.

Pacienta da, asistentele ba

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, din 26 iunie până pe 18 iulie, în Bihor au fost depistate 52 cazuri noi de Covid, bilanţul îmbolnăvirilor crescând în trei săptămâni de la 670 la 722. Dintre cele 52 de persoane, aproape jumătate, 22 sunt "la domiciliu", 13 cerând externarea înainte de "negativare", iar 9 refuzând spitalizarea, în ciuda recomandărilor medicilor. "Toate cele 22 de persoane au spus că nu au simptome şi au semnat declaraţii că se autoizolează voluntar", spun sursele BIHOREANULUI.

Culmea e că, între cele 9 persoane cu Covid care au refuzat internarea, nu mai puţin de două treimi sunt asistente la Spitalul Municipal din Salonta, unde cu trei săptămâni în urmă a fost identificat un focar pornit din secţia de Recuperare. Iniţial, spune managerul unităţii, Adrian Haţegan, a fost suspicionată drept sursă a infectării o pacientă care, spre deosebire de asistente, a acceptat internarea la Infecţioase. În schimb, doar două din cele 8 asistente găsite cu coronavirus au făcut acelaşi lucru, iar o anchetă epidemiologică dă drept sursă a infectării tocmai o asistentă.

Între "curaj" şi angoasă

BIHOREANUL le-a contactat pe cele 6 asistente care au refuzat spitalizarea, dar numai două au acceptat să explice de ce. "Eram acasă, în concediu medical, cu o pneumonie, din 22 iunie. Pe 3 iulie managerul ne-a sunat că se testează tot personalul şi aşa mi s-au prelevat probe şi mie. A doua zi am aflat că eram pozitivă. Am refuzat internarea pentru că soţul, fiica, ginerele şi nepoata şi-au făcut testul şi au fost toţi negativi. Am ales să stau acasă şi nu mi-a fost teamă, pentru că n-am niciun simptom. De fapt, nici nu înţeleg cum poate fi aşa contagios virusul ăsta", a declarat una dintre femei BIHOREANULUI, minimalizând gravitatea pandemiei.

O altă asistentă, tot asimptomatică, admite că nu i-a fost uşor să ia o decizie, conştientă fiind de pericolul ca propria stare să se deterioreze, dar şi de a-i infecta pe alţii. "Mi-am asumat un risc mare, am simţit o povară psihică, dar pentru mine a contat că soţul a fost testat negativ şi copilul n-a avut niciun simptom. Dacă ei ar fi ieşit pozitivi, ne-am fi internat toţi. Am stat într-o cameră separată, iar în scurtele interacţiuni cu soţul am purtat mască amândoi. Nu pledez pentru refuzul internării, dar am fost într-o situaţie particulară şi am dat dovadă de responsabilitate, fiindcă n-am ieşit din casă", a spus asistenta.

Sub monitorizare

O altă bihoreancă diagnosticată după Decizia CCR spune şi ea că a preferat autoizolarea tot pentru că n-a avut simptome. "Am anunţat medicul de familie, ţinem legătura telefonic şi consider că nu pun pe nimeni în pericol stând în casă", explică femeia.

Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică BihorŞefa DSP Bihor confirmă că toate persoanele care figurează "la domiciliu" sunt monitorizate de medicii de familie şi, prin aceştia, de epidemiologii instituţiei, iar până acum niciuna nu a dezvoltat simptome care să fi necesitat spitalizarea. De asemenea, precizează dr. Daniela Rahotă (foto), "nu există indicii că ar fi îmbolnăvit alte persoane".

În realitate, adevărul e că autorităţile nu pot verifica dacă cei 22 bihoreni chiar nu au ieşit din case niciodată şi nu au transmis virusul, fără să se ştie, unor necunoscuţi. Motivul? Dezarmant de simplu: lipsa pârghiilor legale...

"Eforturi batjocorite"

Infecţioniştii sunt mai îngrijoraţi decât reprezentanţii DSP. Pe de o parte, au mai puţin de lucru dacă numărul internărilor scade, dar pe de alta există posibilitatea ca şi asimptomaticii să-i îmbolnăvească pe alţii, ceea ce în final îi va obliga la eforturi mai mari tot pe ei. "Cei care refuză internarea sau solicită externarea înainte de vindecare îşi asumă riscuri. Starea lor se poate agrava, unii au şi murit prin ţară. Dar noi nu ne putem opune alegerii lor", spune un medic de la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

Doctorul refuză să-i fie declinată identitatea pentru că e sătul de controverse: "După luni de muncă în condiţii grele, eforturile noastre au fost batjocorite de politicieni, care au dat apă la moară teoriilor conspiraţioniste. Trebuia să dea exemplu populaţiei, asta era treaba lor. Treaba noastră e să tratăm bolnavii. Noi ne-am făcut datoria, ei nu, dar tot noi vom trage ponoasele".

Medicul consideră că în Bihor, cu doar 22 de refuzuri de spitalizare şi o medie săptămânală de îmbolnăviri redusă (13 săptămâna trecută), situaţia este sub control, dar, ca peste tot, se poate înrăutăţi dacă oamenii nu respectă cele trei "reguli de aur": purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe sigure faţă de cei din jur şi o bună igienă, în primul rând a mâinilor. Reguli simple, dar ignorate de mulţi...


TERGIVERSATĂ ŞI INEFICIENTĂ
Reguli noi pentru "Covizi"

O nouă lege pentru controlul pandemiei a fost votată cu mare întârziere, după trei săptămâni de la Decizia CCR, timp în care numărul îmbolnăvirilor a crescut, iar din rândul celor care au refuzat spitalizarea s-au înregistrat, oficial, şi două decese.

Potrivit noii legi, un pacient va putea fi internat la recomandarea medicului, iar dacă refuză, printr-un act al DSP, care decide şi carantinarea individuală a "suspecţilor". Carantinarea colectivă o decide Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care vin din străinătate sau comunităţi. Izolarea la domiciliu a persoanelor pozitive va fi decisă de medic, dacă acesta constată că riscul infectării altor persoane e redus. Toate aceste decizii vor putea fi contestate în instanţă şi anulate de un judecător.

Medicii consultaţi de BIHOREANUL consideră că noul cadru legislativ "nu asigură eficienţa în combaterea bolii", mai ales că o parte a populaţiei nu respectă măsurile de protecţie. "Nu ajunge să stabileşti ce faci cu bolnavii, trebuie şi să previi noi îmbolnăviri. Or, peste tot vedem oameni care nu poartă mască şi nu sunt sancţionaţi. Practic, autoritatea statului, ca a noastră, nu mai contează", spune doctorul.