Consiliul Local a aprobat joi taxele şi impozitele care vor fi aplicate orădenilor în anul 2021. Hotărârea a fost luată cu 19 voturi, din partea consilierilor liberali, în condiţiile în care cei 6 consilieri ai opoziţiei PSD - UDMR prezenţi la şedinţă s-au abţinut de la vot.

"Nu se vor majora impozitele”

De altfel, social-democratul Adrian Madar a cerut din capul locului amânarea votării proiectului până la refacerea lui. Printre altele, consilierul s-a declarat nemulţumit de modul în care municipalitatea a făcut zonarea orașului la instituirea taxelor de parcare, unde tariful de 3 lei pe oră a fost majorat la 4 lei pe oră pentru zona centrală. "Să ai un park and ride (care se va ridica sub Catedrala Ortodoxă - n.r.) și să-l taxezi ca fiind în zona I, din centrul oraşului, este un non-sens", a susținut Madar.

La rândul său, UDMR-istul Kadar Hunor a anunțat că grupul UDMR se va abţine de la vot. "Am văzut că o parte din propunerile pe care le-am făcut au fost preluate de Primărie. Noi ne vom abţine de la vot pentru că nu au fost luate în considerare toate propunerile", a explicat acesta.

Opoziţia nu s-a lăsat înduplecată nici la intervenţia primarului Florin Birta, care a spus că municipalitatea nu va majora impozitele anul viitor. "Nu se vor majora impozitele, ci doar se actualiza cu rata inflaţiei, conform Codului Fiscal", a spus primarul.

În replică, PSD-istul Emilian Pavel a cerut ca municipalitatea să păstreze la acelaşi nivel şi taxele încasate pentru diferite servicii. "Pentru a fi real că nu mărim taxele, haideţi să renunţăm şi la mărirea taxei de ecarisaj şi a celor din cimitir propuse de Administraţia Domeniului Public", a cerut Pavel. Lucru care nu s-a mai întâmplat însă...

La mai mare!

Concret, taxele şi impozitele care vor fi datorate de populaţie şi firme în anul 2021 vor fi indexate cu rata inflaţiei, de 3,8% din anul 2019.

Astfel, impozitul anual aferent unei garsoniere de 36 mp se va majora de la 113 lei anul acesta la 117 lei în 2021.

Suma de plată pentru un apartament de 66 mp, cu două camere, va urca de la 210 lei la 218 lei, iar cea datorată pentru unul cu 3 camere, de 77 mp, va ajunge de la 271 lei anul acesta la 281 lei, anul viitor.

De asemenea, impozitul pentru un autovehicul cu motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 77 lei la 80 lei, iar pentru unul de 1.900 cmc de la 240 lei la 249 lei.

La fel ca anul acesta, orădenii care îşi vor stinge obligaţiile fiscale până la finalul primului termen de plată de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie de 4% (dacă şi-au plătit impozitele la ghişeu), respectiv se va dubla la 8% pentru cei care le achită online.

Suprataxe amânate...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea a amânat, în premieră, aplicarea unor majorări de impozite în urma intervenţiilor făcute de orădeni şi reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR în cadrul perioadei de dezbatere publică a impozitelor şi taxelor.

Spre exemplu, la propunerea conducerii Primăriei, Consiliul Local a amânat pentru anul 2022 aplicarea supraimpozitării de 50% a construcţiilor care se încălzesc cu lemne sau cărbune deşi au reţele de termoficare sau gaz pe stradă.

La fel, municipalitatea a renunţat la reîncadrarea automată a tuturor terenurilor agricole cu construcţii din intravilanul oraşului la capitolul curţi, care se impozitează de 5 ori mai mult, şi a decis să aplice, deocamdată, această reîncadrare doar proprietăţilor din zonele A şi B, considerate cele mai bune din oraş.

Având în vedere criza economică declanşată de pandemia de Covid-19, Consiliul Local a amânat pentru anii următori supraimpozitarea spaţiilor comerciale care sunt închise mai mult de 30 de zile, dar şi scumpirea tarifelor de intrare la Grădina Zoologică, ştand sau aquapark.