Judecătoria Oradea a făcut publică hotărârea prin care, marţi, a dispus condamnarea la 6 ani de detenţie a şoferului care, în iunie, băut fiind la volanul maşinii, a ucis un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Un teribilist

În hotărârea pronunţată de judecătorul Ciprian Hambaraş se arată că faptele comise de şoferul în vârstă de 25 ani, Alexandru Buciuman, sunt de o gravitate deosebită, tânărul fiind caracterizat drept un teribilist care nu a avut nicio remuşcare de a pune în pericol integritatea altor persoane.

“Instanţa constată că anterior producerii evenimentului rutier, inculpatul ar fi consumat, astfel cum rezultă din declaraţia acestuia, trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky, iar ulterior s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia, pe care l-a condus pe mai multe străzi din Oradea, fapt ce dovedeşte teribilism, conduită neconformă regulilor de circulaţie, neglijenţă raportat la ceilalţi participanţi la trafic”, se precizează în hotărârea judecătorească.

Judecătorul a reţinut şi atitudinea lipsită de umanitate a tânărului, care a fugit de la locul accidentului, dar şi tupeul şi ostilitatea cu care i-a tratat pe medicii puşi să-i preleveze probe biologice. “Inculpatul a manifestat o atitudine neadecvată, ostilă, agresivă verbal, proferând injurii, fapt ce relevă lipsa unei minime conștientizări şi regret cu privire la fapta presupus a fi comisă”, scrie în soluţie.

Totodată, în hotărâre se face referire şi la viteza prea mare cu care Buciuman a circulat în dreptul unei treceri de pietoni, dar şi la faptul că tânărul mai are afaceri judiciare în faţa instanţei, dar şi un cazier rutier încărcat, “rezultând că acesta a avut, în mod repetat, abateri de la normele privind circulaţia pe drumurile publice”.

Rămâne în arest

Pe de altă parte, din hotărâre reiese că pedeapsa iniţială pronunţată de numele lui Alexandru Buciuman a fost de 9 ani de detenţie, aceasta fiind redusă cu o treime pentru că tânărul şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei de judecată, unde a avut “o atitudine de regret pe tot parcursul procesului”.

Soluţia dezvăluie şi faptul că avocatul şoferului a cerut suspendarea sub supraveghere a pedepsei dispuse, însă judecătorul a refuzat. “Raportat la împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, analizate mai sus, instanţa apreciază ca fiind neîntemeiată susţinerea aprătorului inculpatului de a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”, a decis judecătorul.

Instanţa a refuzat şi noua solicitare făcută de Buciuman, de a fi lăsat acasă până la pronunţarea verdictului final. “Instanţa reţine că din istoricul contravențional al inculpatului a rezultat că, indiferent câte sancțiuni contravenționale i-au fost aplicate până la momentul săvârșirii faptelor de care acesta este acuzat în prezenta cauză, acesta nu pare să fi înțeles că trebuie să respecte legislaţia rutieră şi, implicit, dreptul celorlalți participanți la trafic de a circula într-un mediu sigur, de respectare a regulilor de circulație, de natură a le garanta integritatea corporală și chiar viața”, i-a reproşat judecătorul.

Totodată, lui Buciuman i s-a atras atenţia cu privire la numărul, gravitatea infracţiunilor comise, precum şi la urmările produse, respectiv decesul unei persoane. “Instanţa apreciază că măsura arestului preventiv se impune a fi menţinută şi în continuare”; a conchis judecătorul Ciprian Hambaraş.

Soluţia, după cum a relatat, deja BIHOREANULnu este definitivă, iar familia lui Horia a şi anunţat, deja, că o va ataca şi va solicita ca şoferul să fie judecat pentru omor.

Verdictul final va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!