Judecătoria Oradea a pronunţat verdictul în cazul orădeanului Alexandru Buciuman, şoferul în vârstă de 25 ani care, în luna iunie, beat fiind la volanul maşinii, l-a accidentat mortal pe Horia Chiva, băiatul de 12 ani care traversa regulamentar strada, pe trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției Municipale. Tânărul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.
Aspră, dar nu destul...
Hotărârea judecătorească a fost pronunţată marţi, iar potrivit soluţiei făcute publice, pe scurt, pe portalul instanţei, pedeapsa a fost dispusă pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.
De asemenea, instanţa a constatat că familia lui Horia Chiva nu s-a constituit parte civilă. "Obligă inculpatul la plata sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului", mai scrie pe portalul Judecătoriei Oradea.
Soluţia nu este definitivă. Părţile o pot ataca cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
Pedeapsa de 6 ani de închisoare a fost catalogată de avocatul familiei victimei ca fiind „aspră” și, din acest motiv, "cel mai probabil o premieră pentru Oradea”. Cu toate acestea, părinții vor ataca soluţia.
"La solicitarea expresă a familiei, date fiind condiţiile concrete de producere a accidentului, vom declara apel şi vom cere schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor. Discutăm despre uciderea unui copil de 12 ani care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, de către un şofer aflat aproape de coma alcoolică, care conducea cu viteză excesivă în mijlocul oraşului şi care a fugit de la locul accidentului", a explicat avocatul Răzvan Doseanu.
Cert e că, până la un verdict final în caz, Alexandru Buciuman va rămâne, în continuare, în arest preventiv.
A lovit şi a fugit
După cum BIHOREANUL a relatat anterior, tragicul accident rutier s-a produs în seara zilei de 22 iunie. Horia Chiva, un copil în vârstă de 12 ani din Oradea traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, când a fost lovit de un conducător auto care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre Ioşia. Şoferul a părăsit locul accidentului, dar ulterior a fost identificat şi reţinut de către poliţişti. În ciuda numeroaselor intervenţii chirurgicale, copilul a pierit în Spitalul judeţean din Oradea după aproape o lună de tratament, pe data de 19 iulie.
Cercetările ulterioare ale poliţiştilor rutieri au arătat că şoferul, Alexandru Buciuman, un orădean în vârstă de 25 de ani, se afla sub influenţa alcoolului în momentul accidentului, prezentând o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge, şi conducea maşina cu viteză între 74-84 km/h, peste limita legală. Mai mult, după ce a fost prins şi dus la Serviciul judeţean de Medicină Legală, el a avut o atitudine sfidătoare și față de cadrele medicale care i-au prelevat probe biologice, ridicând vocea şi adresându-le injurii.
De altfel, după cum au descoperit poliţiştii, Buciuman le era client vechi. Numai anul acesta, din 26 ianuarie până la momentul accidentului din Calea Aradului, Buciuman a fost sancționat de 6 ori, inclusiv pentru viteză, iar în primăvară, pe 26 aprilie, a fost trimis în judecată pentru operațiuni financiare în mod fraudulos, după ce, folosind cardul bancar al unei alte persoane, şi-a alimentat contul propriu de pe o platformă de pariuri online.
După accidentul rutier din iunie, Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit, de atunci, în mod succesiv. La începutul lunii septembrie, acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Imediat după începerea procesului, Judecătoria Oradea a decis să-l lase pe Buciuman în arest la domiciliu, însă decizia a scandalizat familia copilului, care a protestat în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție, determinându-i pe procurori să conteste soluţia. Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, dispunând menţinerea tânărului în spatele gratiilor.
Schimbaţi legea!
Decizia Judecătoriei Oradea de a-l elibera din arest pe Buciuman a adus în atenţie şi o altă problemă, şi anume imposibilitatea victimelor de a-şi exprima punctul de vedere în faţa instanţei, înainte de pronunţarea unor soluţii care vizează măsuri preventive. Problema a devenit acum subiectul unei excepţii de neconstituţionalitate înaintate Curţii Constituţionale de Tribunalul Bihor, la solicitarea mamei copilului, Luiza Chiva, prin avocaţii Răzvan Doseanu şi Cosmin Buta.
Tot ca urmare a demersurilor făcute de familia copilului, la trecerea pentru pietoni din Calea Aradului, de lângă sediul Poliției Municipiului Oradea, unde s-a produs accidentul rutier, municipalitatea a decis montarea unui semafor.