După un puci eșuat, lupta pentru putere în PSD Bihor a fost tranșată. La puțin timp după ce primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a adunat o listă de semnături pentru debarcarea președintelui Ioan Mang de la conducerea organizației județene, acesta a obținut o victorie pentru rămânerea sa în funcție.

Urmarea? Edilul comunei de lângă Oradea nu va fi președinte interimar, iar Mang își va „pregăti un coleg” cu care va „face echipă” din toamnă.

Birouri de sâmbătă

În PSD Bihor, apele erau învolburate de mai bine de o lună. Încă din primăvară, spun sursele BIHOREANULUI, cu aprobarea conducerii centrale a partidului, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a adunat o listă cu aproximativ 150 de semnături din partea unor președinți de organizații locale, primari, consilieri locali, județeni și municipali din Oradea, pentru a obține „detronarea” lui Mang din funcția de președinte al organizației județene.

Limpezirea a venit sâmbăta trecută, pe 24 iunie, după ce cu o săptămână înainte, la sediul organizației avusese loc o reuniune a Biroului Permanent Județean în care ar fi urmat să se discute „o nouă conducere”, de fapt un nou președinte, interimar, în locul lui Mang. Atunci, însă, pe 17 iunie, rebelilor le-a lipsit curajul, iar singura întâmplare notabilă a fost demisia din funcția de vicepreședinte al PSD Bihor a lui Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. O demisie nemotivată nici în partid, nici prin vreun mesaj public...

Rocadă...

Ce n-au reușit atunci adversarii lui Mang a reușit acesta sâmbăta trecută, și anume să-și asigure votul de încredere al Biroului Permanent Județean (BPJ).

În prima parte a reuniunii, la care au participat 31 de aleși ai PSD, BPJ a fost completat prin „validarea” a patru persoane în funcții de vicepreședinți ai filialei, în locul tot atâtor pesediști care fie au plecat la alte partide, fie la închisoare, fie au demisionat, ca urmare a faptului că au devenit funcționari publici și nu mai puteau deține o poziție de conducere.

Concret, pe locurile lăsate vacante de Lilla Debelka (plecată la APR, partidul înființat de fostul președinte al PSD Liviu Dragnea după ieșirea din pușcărie), de Leontin Țîrlea (fostul șef al Casei Județene de Pensii Bihor plecat la pușcărie pentru corupție), de fostul deputat Gheorghe Bogdan (care și-a reluat locul de muncă de la Direcția Agricolă Bihor) și de fostul deputat Ioan Roman (care a câștigat un post la o primărie din județul Olt pentru a fi promovat, mai târziu, potrivit unor surse, la conducerea APIA Bihor), au fost „validați”, prin vot, la propunerea lui Mang, primarul comunei Căpâlna, Gheorghe Vid, primarul comunei Cărpinet, Daniel Curta, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Traian Bodea (fost reprezentant și candidat, de-a lungul timpului, din partea Partidului Conservator, ALDE și Pro România) și fostul subprefect Claudiu Pop (plecat din PSD tot la Pro România în 2020, când a candidat fără succes la o poziție de deputat).

... și revanșă

În partea a doua a ședinței BPJ de sâmbătă, mai mulți primari prezenți au propus „închiderea discuțiilor” nefinalizate cu o săptămână înainte.

A relatat, pentru BIHOREANUL, chiar Ioan Mang: „Pentru că înainte cu o săptămână au fost niște discuții fără nicio finalitate, de data asta primarii au cerut un vot de susținere. S-a supus la vot, a fost vot secret, și din 31 de participanți, din care eu nu am votat, pentru că era vorba de mine, 29 au votat în favoarea mea, unul s-a abținut, unul a votat contra”.

Potrivit spuselor lui Mang, rezultatul acestui vot înseamnă că a rămas președintele PSD Bihor, până în toamnă, când în organizație vor avea loc alegeri, la fel ca în întreaga țară, chiar dacă el fusese ales ultima oară, în 2020, pentru un mandat de patru ani. „Eu și atunci (n.r. în 2020) am spus că îmi voi depune mandatul atunci când se vor face alegeri în toată țara și că se vor face și în Bihor, chiar dacă am fost ales pentru un mandat, conform statutului, de patru ani”, a spus Mang.

„Nu accept cuțite pe la spate!”

Pe de altă parte, Mang, aflat la șefia PSD Bihor din 2009, a afirmat că nu va mai candida, însă a făcut „exercițiul” din cadrul BPJ prin care practic și-a spulberat adversarii pentru a demonstra că nu poate fi răsturnat prin „manevre” de culise de genul celor pregătite de primarul din Sânmartin.

„Am fost 13 ani președinte, cred că este suficient, dar nici nu accept ideea de lovituri pe la spate, cu cuțite, cu puciuri, din astea. În PSD Bihor n-a fost niciodată așa și nici nu va fi de acum înainte”, a spus Mang.

El a adăugat totodată că își pregătește personal propriul succesor: „Pot să organizeze câte puciuri doresc, dar eu voi pregăti un coleg care să preia organizația și o să facem o echipă, că nu ajută pe nimeni dacă nu rămânem uniți după alegeri”.

„Să vedem decizia de la Centru”

Pe de altă parte, perdantul ședinței de sâmbătă a BPJ, primarul de Sânmartin, pare să conteste legitimitatea acesteia, subliniind că la aceasta au participat doar 14 din cei 27 de primari PSD-iști din Bihor. De exemplu, nu au participat: chiar el (ce-i drept, își dăduse demisia în februarie din funcțiile de conducere), primarul din Nucet, Mircea Tuduce (și acesta demisionar, tot din februarie), și primărița din comuna Căbești, Corina Ene.

„Colegii care s-au poziționat împotriva actualei situații din partid nu au mers la ședință. În schimb, au fost persoane care nu aveau ce căuta acolo”, a spus Laza BIHOREANULUI, evitând să nominalizeze aceste persoane sub motiv că „nu vreau să mă poziționez împotriva unor colegi”.

„Să vedem ce decizie vor lua cei de la Centru (n.r. - cu privire la votul de încredere obținut de Mang), eu nu vreau să învolburez apele și mai mult”, a spus Laza.

„Mi-am dorit să ajut partidul”

Primarul din Sânmartin a explicat că scopul pentru care a adunat cele 150 de semnături a fost „resetarea organizației” și asumarea unui interimat până în toamnă, când ar fi urmat alegeri interne în PSD Bihor, la care nu ar fi dorit să participe.

„Scopul a fost resetarea organizației, un interimat de 3-5 luni până la organizarea de alegeri, fără dorința mea de a candida ulterior (n.r. - la șefia filialei județene). După discuțiile cu cei de la Centru era vorba de o perioadă tampon în care partidul să se reorganizeze și să se ia în calcul pregătirea pentru viitoarele alegeri din 2024. A fost o discuție în sensul acesta la București (n.r. – să-și asume interimatul după debarcarea lui Mang), dar eu mi-am dorit să ajut partidul și am crezut că era momentul să mă implic”, a spus Laza.

„Nu trebuie să-l împingem pe scări”

În final, acesta se arată, acum, mai conciliant inclusiv față de Mang: „Eu nu spun că nu putea face parte și dl Mang din noua formulă, dar din punctul meu de vedere trebuia să facă un pas în spate, și în continuare să facă parte din echipă, nicio problemă, că nu trebuie să-l împingem pe scări”.

În această situație, când sexagenarul președinte al PSD Bihor a demonstrat că nu poate fi răsturnat cu una, cu două, iar primarul comunei Sânmartin s-a dovedit prea mic pentru a prelua, fie și temporar, frâiele unei organizații atât de mari, sursele BIHOREANULUI consideră că șansele cele mai mari să câștige alegerile interne din toamnă le are fostul prefect Claudiu Pop, tocmai revenit în sânul organizației și „validat” vicepreședinte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!