Fracţia bio are o valoare deosebită în procesul de selectare a deşeurilor, pentru că ea are o importantă componentă ecologică. Printr-un proces de descompunere care se întinde pe mai multe luni, materialul vegetal se transformă în îngrăşământ sau pământ de flori.

Ce este compostul şi cum îl obţinem?

Prima fază este cea de tocare a deşeurilor vegetale. Acestea sunt aşezate apoi în şiruri lungi şi lăsate să se descompună mai multe luni. Urmează cernerea compostului, iar la final se obţine îngrăşământul sau pământul de flori.

"Pentru noi este foarte importantă partea de compostare pentru că putem obţine aceste produse finite. Aşteptăm uneori 4-6 luni, în funcţie de vreme sau condiţiile meteo. Ceea ce se obţine este un fertilizator natural care poate fi cumpărat de oricine", spune Bajusz Murányi Gyöngyi (foto jos), manager departament compostare la ECO Bihor.

Compostarea se poate face acasă

Aveţi nevoie de un recipient care să fie plasat într-un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun. Materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed şi oxigenat.

Este preferabil să plasaţi cutia de compost direct pe sol şi nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci).

Ca materiale recomandate: resturi de fructe şi legume (coji de cartof etc), pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, carton, prosoape şi pungi de hârtie, coji de ouă, deşeuri biodegradabile din grădină, buruieni, frunze uscate.

compost, AVE Bihor

Atenţie la fracţia bio! 

Dacă nu compostaţi acasă, trebuie să fiţi atenţi la deşeurile pe care le puneți în recipientul maro, pentru că există riscul ca deşeurile să ajungă la groapa de gunoi, căci nu se pot composta. Un grad mare de impuritate, cu plastic, haine sau alte deşeuri care nu au ce căuta în fracţia bio, materialul vegetal devine inutilizabil şi ajunge direct la halda de gunoi, fără a mai fi valorificat.

"Ceea ce primim ca deşeu biodegradabil de la bucătării şi cantine are foarte multe impurităţi, ambalaje din plastic, PET-uri, doze de aluminiu. Din păcate, nu putem să îl folosim", a mai precizat Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare la ECO Bihor.

La ce se foloseşte compostul

Compostul se foloseşte în agricultură la ameliorarea solului, refacerea ecologică a zonelor degradate, reconstrucţia peisagistică, grădini private, horticultură, legumicultură.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!