Aș fi curios să văd un film cu imagini din Oradea înainte de a primi fonduri europene și unul după investițiile făcute din banii UE. Asta, că tot avem niște alegeri europarlamentare de care nu se interesează nimeni. În schimb, cheltuim bani și energie să votăm niște primari care în viitorul mandat, fără fonduri de afară, vor ascuți creioane în lipsă de altă ocupație.

Oare cum am fi circulat fără noile poduri peste Criș și Peța? În lipsa centurii cu patru benzi, pe unde s-ar fi strecurat camioanele ce ies din țară? Se mai plânge cineva de „drumul expres” sau că într-o vreme plăteam chirie la CFR pentru traseul prin depou? Ați mai văzut șoferi să înjure pasajele din Centrul Civic după ce emoția și ordinele de la partide s-au mai estompat? Se vor mai scandaliza megieșii după ce a fost deschisă centura din Sânmartin?

Toate aceste investiții au însemnat disconfort, exproprieri, proiecte nu mereu reușite, dar circulația în Oradea fără asemenea sacrificii ar fi devenit un infern. Nu-i mai puțin adevărat că, în timp ce noi deschidem noi artere, în Occident mașinile sunt scoase afară din orașe ori accesul lor este mult îngrădit. Numai că acolo sistemul de transport în comun e extrem de extins.

Avem nevoie de timp pentru a reduce decalajele dintre noi și țările dezvoltate din Vest. Iar, dacă în ce privește infrastructura putem arde etapele în 10-15 ani, ne trebuie mult mai mult timp să înțelegem că nu e obligatoriu să parcăm mașina în casa scării, că se poate merge și cu bicicleta la serviciu și că șoferii ar trebui să aibă mai mult respect pentru toți ceilalți aflați în trafic.

Măcar din respect pentru banii europeni ar trebui să mergem la vot.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!