Polițiștii de prevenire bihoreni le-au vorbit orădenilor despre importanța respectării unor reguli esențiale atunci când își transportă copiii cu mașina. Acțiunea a avut loc zilele trecute în Parcul Olosig din Oradea și a fost organizată în cadrul campaniei naționale „Misiunea zero - copii neasigurați în mașină”.

„În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu părinții, bunicii și copiii, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări şi au distribuit materiale preventive realizate în cadrul campaniei cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a preveni victimizarea copiilor atunci când călătoresc cu mașina”, au transmis reprezentanții IPJ Bihor. 

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat părinților importanța și obligativitatea respectării normelor rutiere, „prin portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, pentru că, de cele mai multe ori, acestea au salvat vieți”.

Scopul acestor acțiuni, care vor continua în luna august, este acela de a-i determina pe șoferi „să folosească sistemele de siguranță în mașină pentru copii și de a preveni victimizarea acestora prin accidente rutiere în care copiii nu sunt protejați cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, înălțător, centura de siguranță)”. Campania națională „Misiunea zero” este realizată în parteneriat cu Petrom.


Recomandările preventive făcute de polițiștii bihoreni:

- Pe perioada deplasărilor cu autoturismul, asigurați copilul cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, înălțător), iar în cazul copiilor cu o înălțime peste 1,50 metri, folosiți centura de siguranță, indiferent de locul pe care aceștia îl ocupă în autoturism.

- Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor și se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului; aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din față prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare a autovehiculului, doar după dezactivarea airbag-ului frontal

- Asiguraţi-vă că ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;

-  Învăţaţi copilul să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugaţi o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul.

- Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;

-  Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

- Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU” persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.

- Ascultaţi ceea ce vă spun copiii, comunicaţi cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. Trebuie să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!