Dinu Lupaș Jr., tânărul de 25 de ani care și-a ucis tatăl înjunghiindu-l cu repetate lovituri de cuțit într-un apartament din cartierul Prima Nufărul din Oradea, rămâne condamnat la 13 ani de detenţie.

Decizia a fost luată joi, de Curtea de Apel Oradea, care a menţinut ca întemeiată sentinţa pronunţată de Tribunalul Bihor, pentru violenţă în familie sub forma omorului.

Totodată, potrivit deciziei postate, pe scurt, pe portalul instanţei, tânărul beiuşean a fost obligat să mai plătească 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului în apel, în timp ce onorariul avocatului desemnat din oficiu, ca să-l reprezinte, va fi plătit din fondurile Ministerului Justiţiei. 

Din pedeapsa primită, lui Dinu Lupaş jr. i se va scădea durata reţinerii şi arestului preventiv până la data de 11 iulie 2024, inclusiv. 

După cum a relatat BIHOREANUL, crima s-a produs în după-amiaza zilei de 12 decembrie, într-un bloc de pe strada Ion Bradu, unde victima, Dinu Mihai Lupaş, de 53 ani, un cunoscut om de afaceri din Beiuș, locuia de mai bine de un an, iar de o lună îl găzduia şi pe fiul său, Dinu Darius Lupaş, în vârstă de 25 de ani.

S-au luat la ceartă

Cei doi s-au luat la ceartă în sufrageria apartamentului, după ce Lupaş sr. i-a reproşat fiului său că nu a golit scrumiera de mucurile de ţigări. Tânărul a ripostat, iar apoi a luat un briceag şi l-a îndreptat spre tatăl său. Enervat, bărbatul i-a cerut să plece din apartament şi l-a ameninţat că-l dezmoşteneşte, moment în care Lupaş jr. l-a atacat şi l-a înjunghiat de mai multe ori în zona gâtului şi a abdomenului, după care a fugit spre balcon. Victima a reuşit să coboare în faţa blocului, unde un grup de adolescenţi au încercat să-i acorde ajutor, sunând totodată la 112. 

În acest timp, Dinu Lupaș Jr. a sărit de pe balcon şi a fugit pe malul Peţei, unde şi-a provocat mai multe răni cu acelaşi briceag cu care şi-a ucis tatăl şi pe care, în final, l-a aruncat. Apoi s-a întors la bloc, fiind imobilizat de poliţiştii sosiţi între timp la faţa locului.

Consumator de droguri

Dinu Mihai Lupaş a murit în aceeaşi seară, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Oradea, iar din verificările medicilor legişti, moartea sa violentă a fost cauzată de 14 lovituri de cuţit care i-au fost aplicate, lovituri care i-au străpuns inima şi i-au secţionat vase de sânge la nivelul gâtului, provocându-i puternica hemoragie internă şi externă.

Dinu Lupaș Jr., internat şi el în spital, a avut doar leziuni superficiale, motiv pentru care a şi fost externat şi arestat preventiv. Comisia medico-legală psihiatrică, întrunită în timpul cercetărilor, a stabilit că tânărul a avut discernământul păstrat când a comis fapta, nu are afecţiuni psihice, însă este consumator cronic de stupefiante, din cauza cărora avea tulburări de comportament şi ieşiri violente.

De altfel, după cum a declarat chiar el în timpul anchetei, tatăl său l-a luat în gazdă după ce fusese externat de la o clinică din Cluj, unde au încercat să-l ajute şi, cu toate că ştia de dependenţa cu care se confruntă, îi alimenta viciul ba chiar ar fi consumat împreună droguri, ultima oară chiar cu o zi înainte de crimă. 

Cert este că, la sfârşitul anului trecut, tânărul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru violenţă în familie sub forma omorului. 

"A acţionat cu vinovăţie"

Procesul lui Dinu Lupaş jr. a început la Tribunalul Bihor unde, pe 7 mai, în acest an, a fost condamnat la 13 ani de detenţie. Potrivit soluţiei, Dinu Lupaş jr. a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat după procedura simplificată, care permite reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Concret, de la o pedeapsă cuprinsă între 10 și 25 ani de detenţie, la una cuprinsă între 6 ani și 8 luni și 16 ani și 8 luni de închisoare.

Judecătorul s-a orientat spre maximumul pedepsei pentru că, după cum se explică în soluţie, Dinu Lupaş jr. a vrut să-şi ucidă tatăl, aplicându-i nu mai puțin de 14 lovituri de cuţit, la nivelul gâtului şi al toracelui. În acest context, "rezultatul produs era previzibil și instanța apreciază că inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, prevăzând rezultatul faptei sale și urmărind producerea rezultatului", se precizează în sentinţă.

Mai mult, în momentul în care a văzut că victima lui sângerează abundent și părăsește locuința, în loc să ceară ajutor, Dinu Lupaş jr. s-a tăiat în zona gâtului, în zona abdomenului și a venelor de la ambele mâini, iar ulterior a încercat să se debaraseze de briceagul folosit. "Aceste demersuri se circumscriu unor încercări de disimulare a desfășurării evenimentelor", se mai spune în sentinţa Tribunalului Bihor.

Pe lângă cei 13 ani de închisoare, lui Dinu Lupaș jr. i s-a interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 5 ani, după ispăşirea pedepsei şi a fost obligat să achite cheltuieli judiciare în valoare de 4.500 lei.

Cum sentinţa judecătorească nu era definitivă, tânărul a atacat-o, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. Dar Dinu Lupaş Jr. nu a reuşit să-i convingă pe judecători să-i reducă pedeapsa, soluţia Tribunalului Bihor fiind menţinută în întregime, ca întemeiată şi legală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!