Fostul baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, va fi extrădat în România, a decis instanța supremă din Italia. Fostul președinte al CJ Neamț a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, dar a fugit în Italia, unde a fost însă prins de autoritățile din peninsulă.

„Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară”, a anunțat sâmbătă ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Curtea de Apel din Bari decisese încă de luna trecută predarea baronului de Neamț către autoritățile din România, însă acesta a atacat decizia cu apel, notează Hotnews.ro.

Direcția Națională Anticorupție a reacționat după decizia de extrădare a lui Ionel Arsene. „Decizia de astăzi a Curții de Casație din Italia vine să confirme faptul că eforturile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de a investiga și proba faptele de corupție, munca judecătorilor de a analiza și de a decide cu privire la aceste probe, precum și determinarea Ministerului Justiției pentru aducerea în țară a persoanelor condamnate, în vederea executării pedepselor, creează premisele recâștigării încrederii cetățenilor într-un sistem judiciar funcțional și imparțial.”, a transmis procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag.

În 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.

Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, iar pe 27 martie fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost reţinut la Bari.

Ionel Arsene a fost acuzat că ar fi primit 100.000 de euro pentru a interveni, în 2013, pe lângă conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru a îndeparta din funcție un rival politic. Ionel Arsene a fost și președinte al PSD Neamț, începând din 2013, fiind unul dintre baronii locali ai PSD, și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!