Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.

Săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Bihor și Oradea Heritage, organizația care administrează cinci obiective turistice din oraș - Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Francmasoneriei, Muzeul Istoriei Evreilor și Sinagoga Sion - au anunțat o inițiativă prin care toți copiii din județ să poată vizita gratuit aceste obiective, iar în ultimele două să li se țină și lecții de istorie, în condițiile în care din programa școlară face parte și Istoria Holocaustului, așa că ele se pretează cum nu poate mai bine pentru astfel de lecții. 

Inițiativa se adaugă altora, lansate în anii trecuți tot pentru copiii din mediul rural. În sezonul 2022-2023, printr-un parteneriat între Inspectoratul Școlar și CSM Oradea, câte o sută de elevi din județ au avut acces gratuit la întrecerile echipelor de baschet, handbal, polo și fotbal. Orădenii care au asistat la meciuri e imposibil să nu fi remarcat uimirea și entuziasmul copiilor, mulți aflați pentru prima oară în oraș și tot pentru prima oară la un spectacol sportiv.

Cu câțiva ani înainte, în 2018, anul lansării unui manual de istorie a Oradiei, care de atunci poate fi învățată ca disciplină opțională, a fost deschisă și seria de tururi ghidate pentru elevii orădeni, cărora li s-a oferit posibilitatea să învețe pe viu despre bogata istorie a orașului, inclusiv intrând în curțile unor palate, vizitând clădiri emblematice și monumente, primind la fața locului informații precise furnizate pro bono, printre alții, și de un mare inimos, nu doar îndrăgostit de Oradea sa, ci și calificat, Constantin Demeter.

Prima excursie nu se uită niciodată, o știe orice fost copil. Drumul, oricât de scurt, coborârea din autocar, atmosfera din locul unde ajunge, sorbită cu toate simțurile, noutățile aflate, toate contribuie la formarea unor oameni mai întregi, mai curioși, mai educați și mai civilizați, capabili să aprecieze ce au moștenit de la generațiile trecute și să îngrijească moștenirea pentru a o lăsa și celor care le vor urma. 

Într-o vreme când nu puțini copii ai orașului s-au obișnuit cu city break-uri cel puțin până la Praga ori Viena, oferta deschisă copiilor din celelalte așezări bihorene de a vizita Oradea este lăudabilă nu doar fiindcă mulți dintre aceștia nu s-au bucurat înainte de o călătorie până aici, ci și pentru că, dacă grija de a le deschide noi orizonturi va fi continuată, din acești copii vor ieși niște cetățeni mai buni. Singurii care pot face, în fond, o țară și o lume mai bună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!