Mașini bară la bară, praf, gălăgie și fum de eșapament... Orădenii care își amintesc deranjul provocat anul trecut de lucrările pentru pasajele din Piața Gojdu știu ce urmează. Săptămâna aceasta, municipalitatea va închide circulația pe Bulevardul Decebal, pentru amenajarea pasajului subteran din intersecția cu strada Tudor Vladimirescu. 

„Va fi de două ori mai rău ca anul trecut. Traficul se va devia pe străzi înguste, ca Brâncoveanu, ori pe podurile Sovata și Centenarului, care dau, și acum, în străzi aglomerate. Pentru un drum de 15 minute vei avea nevoie de o jumătate de oră”, zice taximetristul Nicolae Varga.

Ultima săptămână de școală... 

Bucuria copiilor, tristețea șoferilor! Ultima săptămână de școală înaintea vacanței de vară dă undă verde șantierului pentru viitorul pasaj ce va fi amenajat de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu. Circulația auto va fi sistată în a doua parte a săptămânii, iar a tramvaielor câteva zile mai târziu.

„Bulevardul Decebal va fi închis circulației, începând din această săptămână, pe toată perioada verii, până la începerea școlii. Bulevardul Decebal este coloana vertebrală a orașului. E clar că traficul auto va fi afectat. De aceea am și programat șantierul pentru lunile iulie - august, când, fiind vacanță, circulația e mai redusă”, spune primarul Florin Birta.

Pasajul va fi construit de firma Freyrom, care anul trecut a reușit să deschidă, în termen record, salba de tuneluri din Piețele Gojdu și Cetății. Noua lucrare, în valoare de 39,4 milioane lei, vizează amenajarea unei traversări pe sub Bulevardul Decebal, lungă de 11,9 metri, deservită la ambele capete, în premieră pentru Oradea, de scări și de lifturi (foto).

Deși pasajul este mai simplu decât cele din centrul civic, deranjul se anunță mai mare. „Va fi mai greu decât anul trecut pentru că este o zonă mai circulată”, recunoaște Birta. Potrivit primarului, circulația va fi reluată în jurul datei de 15 septembrie, după finalizarea structurii pasajului și montarea liniilor de tramvai deasupra acestuia. Asta, chiar dacă pasajul propriu-zis va fi gata abia spre sfârșitul anului, când se va putea circula și pe strada Tudor Vladimirescu...

... întâia săptămână de șantier 

Traficul auto pe Decebal va fi oprit în partea a doua a săptămânii. Înainte, se vor monta indicatoarele cu restricții de circulație, constructorul își va amenaja organizarea de șantier pe terenul eliberat prin demolarea caselor din intersecție, iar Primăria va anunța rutele ocolitoare.

„În primele zile, până când șoferii se vor obișnui cu modificările de trafic, circulația va fi mai aglomerată. Apoi se va reveni la normal”, apreciază directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto).

Peste vară, bulevardul va fi închis între intersecția cu strada Constantin Brâncoveanu, a doua de după pod, și zona din vecinătatea Prima Shops. La fel, pe Vladimirescu restricțiile se vor institui de lângă blocul ARED de după magazinele Penny și Lidl până la intersecția cu strada Plevnei, către Primărie. În total, pe o distanță de peste un kilometru...

Soluția girațiilor

Pe durata lucrărilor, traficul va fi deviat pe rute ocolitoare. Pentru fluidizarea circulației, care se anunță de coșmar, municipalitatea va amenaja sensuri giratorii. 

„Intersecția de dinaintea intrării pe Podul Decebal va fi transformată săptămâna aceasta într-o mare girație. Astfel, șoferii care vin dinspre Rogerius vor avea posibilitatea să intre pe pod, dar vor putea și să evite zona șantierului mergând spre centru pe strada Sfântul Apostol Andrei, paralel cu malul Crișului Repede”, spune Marchiș.

De aici, mașinile vor putea traversa Podul Centenarului spre centru pe strada Principatelor Unite, care va deveni cu dublu sens între intersecția cu strada Plevnei și clădirea Primăriei, sau vor înainta pe strada Moscovei pentru a trece Crișul pe Podul Sfântul Ladislau. 

La celălalt capăt al zonei afectate de restricții, din zona Prima Shops, traficul urmează să fie reglementat tot printr-o girație. „Măsura va fi luată pentru ca mașinile să poată intra și ieși mai ușor de la centrul comercial”, argumentează directorul tehnic.

În sens invers, pentru șoferii care circulă dinspre Calea Aradului către Rogerius, cel mai ușor va fi să folosească Podul Sovata, iar pentru cei care vin din zona centrală - podurile Centenarului, Sfântul Ladislau sau Dacia. 

„La intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Principatelor Unite, lângă clădirea Primăriei, va fi amenajat un al treilea sens giratoriu, pentru evitarea conflictului de trafic”, precizează Marchiș.

GĂSELNIȚA GIRAȚIILOR. Pe timpul lucrărilor, traficul auto din zonele aglomerate va fi reglementat prin sensuri giratorii. Primăria va amenaja trei girații în zona Pieței Decebal, înainte de intrarea pe pod (foto 1), în vecinătatea benzinăriei OMV de lângă centrul comercial Prima Shops (foto 2) și la intrarea pe strada Principatelor Unite (foto 3)

Autobuz pe Bulevardul Decebal 

În ceea ce privește circulația tramvaielor pe Bulevardul Decebal, acesta va fi sistată din weekend sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare. „Vom circula până când constructorul va dezafecta liniile. Ulterior, transportul călătorilor pe tronsonul dintre parcul Olosig și Biserica Emanuel va fi asigurat cu autobuze”, spune directorul OTL, Adrian Revnic (foto).

Autobuzele vor folosi ruta Podul Decebal, strada Constantin Brâncoveanu (n.r. - care va deveni cu dublu sens), strada Oneștilor, Prima Shops și Biserica Emanuel, cu retur pe același traseu. Rutele ocolitoare urmează să fie stabilite săptămâna aceasta, înainte de înlocuirea tramvaielor cu autobuze.

„Va fi mai rău ca anul trecut”

În ciuda optimismului reprezentanților municipalității, șoferii sunt îngrijorați de ceea ce urmează. „Va fi mai rău ca anul trecut. Dacă ai de ajuns din centru în străzile Oneștilor sau Lăpușului, nu vei putea merge decât pe Principatelor Unite, care este foarte îngustă, cu continuare pe Splaiul Crișanei, unde și acum se circulă cu 10 km/h, pentru că este tot denivelat”, spune Cristian, un șofer de Bolt.

Potrivit acestuia, modernizarea străzilor din Ioșia nu va fluidiza prea mult traficul. „Pe Podul Sovata și apoi pe strada Oneștilor este tot timpul aglomerat. Nu poți evita aglomerația pe strada Meșteșugarilor, pentru că aici se circulă doar înainte spre Calea Aradului. Dacă vrei să ajungi în cartierul Prima, poți vira la stânga doar în girația de la intersecția cu strada Barcăului”, arată șoferul.

Taximetriștii sunt, la rândul lor, îngrijorați. „Se va circula bară la bară. Vara, traficul scade cu 20%, nu mai mult, pentru că, deși mai pleacă din orădeni, în locul lor vin turiștii”, avertizează Nicolae Varga, reprezentatul taximetriștilor în Comisia de Circulație din cadrul Primăriei.

Altfel spus, vara aceasta Oradea nu va cunoaște traficul relaxat de vacanță, cum nu l-a cunoscut nici anul trecut. Decât, poate, pietonii și orădenii care se hotărăsc să investească într-o bicicletă...


ÎNCEP SĂPĂTURILE!
278

de piloți forați vor fi săpați pentru structura de rezistență a pasajului pe sub Bulevardul Decebal


PREGĂTIRI DE ȘANTIER
Întâi conductele, apoi piloții

Lucrările pentru amenajarea pasajului Decebal vor începe săptămâna aceasta cu rețelele din subteran. „În primul rând vor trebui deviate toate rețelele de apă, canal și electricitate de pe amplasament, lucru destul de complicat pentru că sunt foarte multe”, spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș.

Pe porțiunea dinspre strada William Shakespeare rețelele vor fi mutate prin curtea fostului sediu al firmei RER Vest din strada Tudor Vladimirescu. Din motive de siguranță, demolarea clădirilor RER va începe după blocarea circulației.

„Săparea piloților forați este programată să înceapă spre sfârșitul lunii iunie, după ce va fi adusă foreza la fața locului”, spune Marchiș.

Pentru anul acesta, separat de lucrările la pasaj, municipalitatea și-a programat și înlocuirea covorului asfaltic, prin programul de reparare a străzilor, pe porțiunea dintre Podul Decebal și Biserica Emanuel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!