Pasajul prin care strada Tudor Vladimirescu din Oradea va subtraversa Bulevardul Decebal va fi proiectat și construit de firma Freyrom.

Pasaj după pasaj...

Constructorul pasajelor din Piaţa Gojdu şi al celui de la intrarea în parcul industrial din Şoseaua Borşului şi-a adjudecat lucrările de proiectare și execuție a pasajului Decebal pentru suma de circa 39,4 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, contractul cu asocierea de firme condusă de Freyrom, din care mai fac parte firmele Inginerie Drumuri și Poduri, Integrated Road Solutions și Procons Group, a fost semnat joi.

Constructorii asociați și-au adus ca subcontractanți societățile Zeco Electronics and Import Export, Cornel & Cornel Topoexim, Crito Prod, Drumuri Orășenești, Arc Geostudies, Mecatron, Redis, Elmas, Construcții Feroviare Mureș, Smart Mob Construct, Ritmoteh și Aedilis Proiect.

Lucrările de amenajare a pasajului ar urma să înceapă peste o lună. După cum BIHOREANUL a mai scris, intenția municipalității este ca pasajul să fie deschis circulației încă din toamna acestui an, chiar dacă lucrările vor continua până în prima jumătate a anului 2025.

"Odată semnat contractul de execuţie cu firma Freyrom, constructorul va începe pregătirile pentru începerea lucrărilor. Executantul va face demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi a celorlalte documente astfel încât, la începutul lunii iunie, când va începe vacanţa şcolară, să poată demara lucrările efective", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul Florin Birta.

Potrivit primarului, constructorul va trebui să profite la maximum de perioada de vacanţă, când traficul auto este mai relaxat.

Începând de săptămâna viitoare...

Pentru început, pentru a face loc lucrărilor, municipalitatea va începe dezafectarea clădirilor de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal.

Primăria Oradea a cumpărat anul trecut de la proprietari case și terenuri în zonă în valoare de aproape un milion de euro.

"Lucrările de demolare, pentru eliberarea amplasamentului, vor demara la începutul săptămânii viitoare", a explicat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al municipalității, Sebastian Marchiş.

În primă fază, vor fi puse la pământ clădirile de pe partea dreaptă a drumului aflate în intersecţia celor două străzi pe sensul de mers dinspre cartierul Ioşia către zona centrală. Ulterior vor fi demolate şi clădirile de pe partea stângă a străzii.

O licitaţie cu 73 de concurenţi

Firma Freyrom şi-a adjudecat construcţia pasajului de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu în una dintre cele mai disputate licitaţii organizate de municipalitatea orădeană. În cadrul procedurii de achiziţie au fost depuse şapte oferte, care au reunit nu mai puţin de 73 de firme.

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal va fi lung de 11,9 metri, lat de 25 metri şi va avea câte o bandă pe sens.

Construcţia, asemănătoare pasajului din Bulevardul Magheru, va avea în plus un pasaj pietonal, paralel celui rutier. Cu o lungime de 36,8 metri şi o lăţime de 3 metri, pasajul pietonal va avea la capete atât trepte, cât şi lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi, mamele cu cărucioare ori biciclişti.

Viitorul pasaj pe sub Bulevardul Decebal va face parte din coridorul de mobilitate Tudor Vladimirescu - Meşteşugarilor.

Acesta va mai cuprinde lucrări precum lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi pe tronsonul spre cartierul Ioşia, amenajarea unui pasaj subteran la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Oneştilor, amenajarea a două benzi pe sens pe strada Lăpuşului şi ridicarea în capătul străzii Meşteşugarilor a unui pasaj care va supra-traversa şoseaua de centură şi linia ferată.

Construcţia pasajului urmează să fie finanţată prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!