La dezbaterile organizate pentru noul drum expres Oradea - Arad s-au prezentat zero contribuabili. Poate o fi miza prea mare pentru cetăţeanul de rând când e vorba de un drum de miliarde de lei şi care trece la distanţă mare de localităţi. Sau poate o fi vorba de blazarea care a apărut din cauză că oamenii şi-au dat seama că oricum părerea lor nu prea contează.

De curând am fost informaţi brusc cum urmează să arate pasajul de la Magazinul Crişul. E vorba de nişte planşe şi o scurtă informare prin care suntem preveniţi că ne-am înşelat dacă am crezut că scăpăm de şantiere în centru.

Dezbaterile publice ar trebui în aşa fel organizate încât să nu aibă un caracter formal. Primăria, care a pus în operă lucrări de infrastructură de sute de milioane de lei, a ajuns, vrând, nevrând, la o relaţie de colaborare apropiată cu toţi marii constructori din municipiu. Aşa că poate apela la expertiza constructorilor cu experienţă, care pe lângă meserie mai cunosc foarte bine şi particularităţile oraşului. Un sfat al acestor specialişti i-ar prinde bine şi primarului, şi angajaţilor care analizează proiectele. 

Ţin minte că atunci când s-a trecut la execuţia pasajelor din Centrul Civic au fost specialişti care au avut propuneri de bun-simţ, prin care unele zone ar fi putut fi acoperite, prin asta sporind spaţiul pietonal. Din păcate, nu s-a ţinut cont de părerea lor.

Un sfat al bătrânilor şantierişti şi ideile ieşite în urma dezbaterilor publice ar da un plus de coerenţă şi funcţionalitate unor proiecte făcute de cine ştie ce firme de prin ţară, sufocate de comenzi şi văduvite de specialişti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!