Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea îşi deschide porţile joi, între orele 15 şi 17, pentru orădenii care vor să vadă procesul de montare a orgii donate, în urmă cu aproape 250 de ani, de Împărăteasa Maria Tereza, instrument muzical care s-a aflat în ultimii doi ani în proces de restaurare. Intrarea este liberă. 

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice, cei care vor merge în catedrală vor vedea cum muncitorii lucrează la montarea celor 3.000 de tuburi din metal şi lemn, a claviaturii și pedalierului. 

„De foarte puţine ori se iveşte ocazia de a obţine o perspectivă asupra construcţiei şi funcţionării unui instrument atât de complex. Odată ce va fi finalizată, vor mai fi vizibile doar circa 200 de tuburi mai mici. Sperăm ca montarea să fie gata până la finalul anului", a explicat, pentru BIHOREANUL, Csorba Sándor, coordonatorul proiectului de restaurare a orgii.

Orga a intrat în reabilitare la începtului anului 2020, când a fost demontată şi transportată la un atelier din Gheorgheni, judeţul Harghita. După mai bine de doi ani, instrumentul muzical a fost adus la bazilică, unde va fi folosit pentru slujbe, concerte sau alte evenimente culturale.

Construită la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. La orga din Bazilica Romano-Catolică s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020.

Reabilitarea sa a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Finanţarea totală a proiectului ("Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar") a fost de 2.718.106 euro, sumă asigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!