Deși controlul făcut chiar la solicitarea lui nu s-a încheiat încă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, și-a format o opinie în ceea ce privește vinovăția directorului Colegiului Economic, Daniel Negrean, acuzat de elevi că le-a cerut bani pentru organizarea festivității de final de liceu.

Miercuri, într-o conferință de presă, Abrudan a anunțat că va propune ca directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean, să fie cercetat de Comisia de Etică a IȘJ.

Pe de altă parte, inspectorul școlar general cere și anchetarea asociației de părinți a școlii, despre care BIHOREANUL a arătat deja că este formată doar din profesori.

Ce legi au încălcat

„Voi supune atenției Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar toată această problematică, iar propunerea mea personală în CA, pe care o voi supune votului, va fi sesizarea Comisiei de Etică de la nivelul IȘJ atât în ceea ce privește conducerea unității de învățământ, cât și a profesorului sau profesorilor care fac parte sau conduc asociația de părinți”, a declarat miercuri Horea Abrudan.

Potrivit șefului IȘJ Bihor, această situație este vizată de două reglementări: Codul de etică al personalului din învățământ, care interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către cadre didactice a unor sume de bani, și de Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, care spune că este interzisă și constituie o abatere disciplinară implicarea elevilor în strângerea de fonduri pentru școală.

Abrudan a luat la ochi și asociația de părinți din Colegiul Economic, despre care a recunoscut că știe doar din mass-media că ar fi formată, de fapt, doar din profesori, ceea ce nu poate să accepte. „Nu poți să fii profesor până la ora 14 și să gestionezi banii asociației de părinți după ora 14”, a declarat șeful IȘJ.

Orice se poate întâmpla

Anunțul lui Abrudan vine în contextul în care controlul, demarat la cererea sa în Colegiul Economic și făcut de inspectorii școlari Tiberiu Sîncelean și Daniela Vîlceanu, nu s-a finalizat, ba chiar miercuri este programată o întâlnire cu părinții elevilor de-a XII-a.

Totuși, informațiile pe care le-au obținut până acum par că l-au convins pe Abrudan că directorul trebuie cercetat.

„Toate lucrurile astea nu trebuiau să aibă loc, implicarea într-un astfel de eveniment. Dacă se dorea organizarea lui, trebuia să fie exclusivă a comitetului reprezentativ al părinților, prin asociația de părinți”, a spus inspectorul școlar general.

Dacă CA-ul Inspectoratului Școlar (format din inspectori școlari) va susține propunerea lui Abrudan, Comisia de Etică va demara o anchetă. Este greu de spus însă dacă elevii de-a XII-a de la Economic vor avea ocazia să afle un verdict înainte să termine școala.

„Comisia de Etică va spune dacă a fost încălcat sau nu Codul de etică. Nu va propune sancțiuni, ci va stabili dacă sesizarea se confirmă. Decizia de sancționare o va lua Consiliul de Administrație, dacă vorbim de directori. Dacă vorbim de cadre didactice, decizia o ia școala”, a declarat Abrudan.

Întrebat dacă Negrean riscă să fie demis, șeful IȘJ n-a exclus: „Orice poate fi luat în calcul în momentul de față, dar pentru a se ajunge la așa ceva, trebuie să existe niște dovezi concrete”.

Dovezi pe care le va căuta Comisia de Etică, formată din inspectorii Monica Luncanu și Tiberiu Sîncelean, directorii Iosif Curta (Liceul Emanuel), Haracsek Clementina (Liceul Szent Laszlo) și Radu Rus (Liceul Ortodox), doi reprezentanți ai părinților din Bihor, Adrian Matei și Mihaela Lăzuran, Laurențiu Lazăr (în calitate de reprezentant al asociației Filantropia) și jurista IȘJ, Teodora Mănoiu.

S-au dat banii înapoi

În aceeași conferință de presă, Abrudan a prezentat și detalii din ancheta declanșată în Colegiul Economic, arătând că în Colegiul Economic a avut loc o întâlnire între Negrean și comitetul reprezentativ al părinților încă din luna septembrie, unde s-a discutat despre organizarea festivității de final de liceu. Procesul verbal al întâlnirii, din care Abrudan a citit miercuri, arată că s-a discutat despre fondurile necesare pentru această festivitate, iar directorul a menționat „că este rolul asociației de părinți, prin donații sau sponsorizări”.

Abrudan a recunoscut și ceea ce profesori din școală au reclamat, și anume că diriginților de-a XII-a li s-au luat declarații scrise chiar de față cu directorul Negrean, dar spune că asta n-ar fi trebuit să-i intimideze.

„I-am întrebat și eu pe colegii mei de ce au făcut asta, nu există o procedură scrisă, și am înțeles că au fost toți puși la masă și au scris fiecare. Nu au citit declarația, dar într-adevăr a fost prezent și directorul”, a spus șeful IȘJ. Acesta explică strania decizie prin aceea că audierea individuală a dascălilor ar fi durat prea mult timp și inspectorii școlari riscau ca aceștia să plece acasă, dat fiind că ancheta se desfășoară după finalizarea orelor de curs.

Horea Abrudan a mai aflat că banii au fost adunați de reprezentanții părinților, dar și că, după izbucnirea scandalului, toți cei care deja au plătit au primit sumele înapoi.

Ce-au declarat elevii

Pe de altă parte, șeful IȘJ a citit din două declarații scrise de elevi, arătând că niciun adolescent n-a reclamat că ar fi fost amenințat direct de către Negrean că nu va putea participa la festivitate fără să plătească, ci cel mult că ar fi auzit de la alți elevi de existența unor astfel de situații. De asemenea, există și elevi care au declarat să nu s-au simțit constrânși să plătească.

Interesant este că, deși pare că vrea să facă lumină în acest caz, Abrudan a recunoscut că n-a ascultat în integralitate înregistrarea audio pe care elevii dintr-o clasă de-a XII-a au făcut-o în timp ce Negrean încerca să-i convingă să ducă banii pentru festivitate. În înregistrare, publicată de BIHOREANUL, se aude cum directorul le spune elevilor că trebuiau să se aștepte că în clasa a XII-a vor avea niște cheltuieli ori îi întreabă cum să-i scoată de la festivitate, dacă nu vor da banii.

„Înregistrarea respectivă n-am ascultat-o cap-coadă, ca să înțeleg ce a spus dl Negrean. Cert este că nu trebuia să se găsească la locul respectiv și să poarte discuții pe tema asta”, a confirmat Abrudan.

Întrebat de BIHOREANUL cum vede faptul că, în urma scandalului, Negrean le-a transmis elevilor că nu vor mai avea nicio festivitate în curtea școlii, ci numai în clase, alături de diriginți, șeful IȘJ a spus că această decizie ține de unitatea de învățământ.

„Eu sper că, dacă vremea va permite, să facă un careu în care să fie premiați toți elevii, după meritele la învățătură”, a mai spus șeful IȘJ.

Înregistrarea audio a discuției între Negrean și elevii dintr-o clasă de-a XII:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!