Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Bihor, Cristin Ţepele, un subaltern al acestuia, Sorin Gelu Baicu, şi viceprimarul PSD al comunei Sârbi, Mădălin Popovici, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj, într-un dosar de corupţie în care sunt inculpaţi şi inspectori ISCTR din Cluj şi Maramureş.

Luare de mită

Potrivit unui comunicat transmis luni, de Biroul de presă al DNA, procurorii Anticorupţie din Cluj au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane, iar în cazul altor două persoane au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații.

Astfel, Cristin Ţepele, inspector de trafic rutier în ISCTR Bihor, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Colegul său, Sorin Gelu Baicu, este inculpat pentru abuz în serviciu şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

În dosar va fi judecat şi Florin Mădălin Popovici, viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor, acuzat de complicitate la dare de mită și efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

„Trupa” din nord-vest

Cei trei bihoreni vor fi judecaţi alături de clujeanul Florin Zehan, inspector de trafic rutier în cadrul ISCTR Cluj, incupat pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, plus abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii DNA Cluj l-au trimis în faţa instanţei şi pe inspectorul de trafic rutier Ioan Orha, de la ISCTR Maramureș, inculpat pentru abuz în serviciu, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea şi luare de mită în formă continuată.

Totodată, procurorii DNA Cluj au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi dintre inculpaţii din dosar, - Mircea Pop şi Vasile Şofron, inspectori de trafic rutier în cadrul ISCTR Cluj – acuzaţi de abuz în serviciu şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea. Pop a primit 1 an închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, iar Şofron s-a ales cu o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Protecţie contra şpagă

Potrivit comunicatului DNA, cercetările derulate cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, au arătat că, în perioada 2021-2023, mai mulţi inspectori ai ISCTR, între care şi inculpaţii trimişi în faţa instanţei - ar fi „protejat” mai multe firme de transport, furnizându-le informaţii cu privire la controalele care urmau să se desfăşoare.

Totodată, unii dintre inspectorii ISCTR au închis ochii la nereguli şi la abaterile şoferilor, neluând măsuri dacă îi prindeau depăşind masa autorizată de transport ori fără licenţă de transport.

„În legătură cu modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, inculpații Orha Ioan și Ţepele Cristin Viorel, direct sau prin intermediari (ex. inculpatul Popovici Florin Mădălin), ar fi primit de la reprezentanţii unor operatori de transport sume de bani (până la 20.000 lei, în cazul inculpatului Ţepele Cristin Viorel) sau alte foloase necuvenite”, se arată în informare.

Procurorii precizează în comunicat că viceprimarului din Sârbi i se impută şi faptul că, în perioada aprilie 2022 – august 2023, acesta ar fi administrat în fapt o societate comercială care activa în domeniul transportului rutier și ar fi efectuat mai multe operațiuni comerciale incompatibile cu funcția.

Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii în caz şi au trimis dosarul spre judecare Tribunalului Cluj.

Sub control judiciar

Pe de altă parte, printr-o sentință pronunțată luni, 25 martie, Tribunalul Cluj a prelungit măsura controlului judiciar în ceea ce-i privește pe cei cinci inculpați trimiși în judecată de DNA. 

Astfel, Cristin Țepele va rămâne sub control judiciar până pe 25 mai, timp în care nu are voie să ia legătura cu celelalte persoane implicate în dosar și, mai cu seamă, i se interzise să exercite funcția de inspector în cadrul ISCTR. Înainte de a fi plasat sub control judiciar, Țepele a petrecut, în toamna anului 2023, două luni în spatele gratiilor, în arest preventiv. 

Și Mădălin Popovici rămâne sub control judiciar până pe 25 mai, potrivit aceleiași sentințe. Nici el nu are voie să ia legătura cu celelalte persoane vizate de dosar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!