Poliţiştii locali din Oradea au identificat săptămâna trecută doi minori care au vandalizat mobilierul urban din parcul Ion Bogdan. Parcul este unul nou în municipiu, dat în folosinţă în luna martie a acestui an, în urma unei investiţii europene de 4 milioane lei.

Cei doi adolescenţi de circa 14 ani au fost identificaţi cu sprijinul unui orădean care le-a furnizat poliţiştilor locali imagini cu ei în timp ce vopseau mobilierul urban din parc.

"Cei doi au «grafitat» un gard, o bancă, un loc de joacă, un tobogan şi alte lucruri din parc. Sesizarea ne-a parvenit la începutul lunii iunie, iar joia trecută au fost identificaţi de un coleg care a făcut verificări pe camere de luat vederi şi pe reţelele de socializare", a declarat luni, pentru BIHOREANL, directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Potrivit poliţiştilor locali, cei doi vandali nici nu au conştientizat gravitatea faptelor lor.

"Ei au spus că dacă au văzut astfel de semnături cu vopsea în oraş au desenat şi ei. Au părut chiar surprinşi că nu pot vopsi tot ce vor, ca şi cum ar desena pe asfalt", a spus Milian.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cei doi vandali fiind minori, Poliţia Locală Oradea i-a sancţionat pe părinţi.

"Părinţii acestora au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei fiecare, dispunându-se totodată şi măsura complementară de refacere a aspectului estetic al mobilierului murdărit", se menţionează în comunicat.

Părinţii au la dispoziţie cinci zile de la comunicarea procesului verbal de sancţionare pentru îndepărtarea mâzgălelilor făcute de cei doi.

"În cazul în care obiectele vandalizate nu vor fi aduse la starea iniţială, acestea vor fi vopsite de Primăria Oradea, care îşi va recupera ulterior banii de la părinţii celor doi minori", a mai spus directorul Poliţiei Locale Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană se confruntă în ultima perioadă cu o "epidemie" de vandalizări prin metoda graffiti.

Primăria a cerut ajutorul orădenilor pe care i-a îndemnat să anunţe Poliţia Locală la numărul de telefon 0259/969 atunci când asistă la astfel de acte, pentru ca autorii să poată fi prinşi în flagrant.

Vandalizările din spaţiul public sunt un fenomen naţional. Având în vedere înmulţirea mâzgălelilor cu graffiti, Parlamentul României a luat în discuţie modificarea Legii 61 din 1991 care sancţionează faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, ordinii şi liniştii publice.

Legiuitorul îşi doreşte dublarea amenzilor de la 3.000 lei la 6.000 lei şi obligarea contravenienţilor la înlăturarea înscrisurilor, însemnelor şi desenelor şi redarea stării iniţiale a bunului deteriorat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!